Hlavní obsah

Přes noc vyrostlo v Praze stanové městečko pro uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hasiči v Praze postavili přes noc na čtvrtek stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří dosud byli na hlavním nádraží. Městečko je pro 150 lidí, kteří budou spát v deseti stanech v pražské Troji nedaleko vjezdu do tunelu Blanka. Hasiči pro uprchlíky navíc postavili i jídelnu, sprchy a toalety.

V Praze vyrostlo stanové městečko pro ukrajinské uprchlíkyVideo: Novinky

 
Článek

„Naše práce je prakticky hotová, jenom čekáme, až se to připojí na inženýrské sítě. Předpokládáme, že by to mělo být zapojené do dneška odpoledne, to znamená, že by to mělo být připravené,“ řekl Novinkám mluvčí hasičů Martin Kavka.

Pro uprchlíky z hlavního nádraží vznikne stanové městečko. Není to trvalé ubytování, uvedl Rakušan

Domácí

Stany jsou pro 150 lidí. „Je to opravdu dočasné, nouzové ubytování. Jsou tam lehátka, je to ve stanech, ten režim se tomu musí trošičku přizpůsobit,” nastínil Kavka. Stát by měl na místě současně garantovat jídlo a sociální a hygienické zázemí.

Městečko pak bude zajišťovat magistrát spolu se Správou uprchlických zařízení.

„Je tady také romská organizace Romodrom, která by měla pomoct s provozem, protože se počítá s tím, že by tady měli být Romové. Speciální požadavky více méně neměli, spíš nám radili, jak rozdělit počty lidí ve stanech, ale to už si pak udělají sami,” uvedl Kavka.

Uprchlíci z hlavního nádraží 

Ve stanech mají být totiž ubytováni uprchlíci, kteří dosud nacházeli zázemí na pražském hlavním nádraží. Tam spali například na nástupištích a často neměli co jíst a kde se umýt. A na nádraží většinou pobývaly romské rodiny s malými dětmi.

„(Městečko) by mělo sloužit jako čekárna pro krajské asistenční centrum,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Zdůraznil, že se to ale týká jen 0,5 procenta uprchlíků v Praze. „Potřebujeme vyřešit záležitost těch zbylých 99,5 procenta uprchlíků,” doplnil. Kapacity v Praze již totiž pro Ukrajince nejsou.

Uprchlíci spí na hlavním nádraží v Praze na zemi, nemají co jíst ani kde se umýt

Domácí

„Situace je neudržitelná. Nemůžeme si dovolit nechat spát děti někde na podlaze na nástupišti. Je to neetické, nehumánní. V té chvíli je úplně jedno, zda ti lidé mají nárok na dočasnou ochranu v ČR, nebo nemají,“ uvedl k tomu dříve šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

Stanové městečko by pak podle Rakušana mělo být dočasným řešením, uprchlické tábory by neměly v Česku vznikat.

Foto: Hasiči Praha, Novinky

Přes noc vyrostlo v Praze stanové městečko pro uprchlíky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám