Hlavní obsah

Uprchlíci spí na hlavním nádraží v Praze na zemi, nemají co jíst ani kde se umýt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stovky uprchlíků především romského původu žijí v nelidských podmínkách řadu dnů na hlavním nádraží v Praze. Místo, které pro ně mělo být jen přestupní zastávkou, se tak stalo nevhodnou ubytovnou. Jedná se zejména o ženy, z nichž některé jsou těhotné, a jejich děti, které spí už několik nocí na zemi.

Hlavní nádraží v Praze se změnilo v ubytovnu pro romské uprchlíky z UkrajinyVideo: Novinky

 
Článek

Dobrovolnické organizace pro uprchlíky nemají dostatek jídla, oděvů, chybí hygienické zázemí. Ministr vnitra Vít Rakušan ve středu oznámil, že se situace už řeší a pro tyto lidi vzniká dočasné přístřeší.

Situace je momentálně kritická, shodují se dobrovolníci, kteří uprchlíkům na nádraží pomáhají.

Pro uprchlíky z hlavního nádraží vznikne stanové městečko. Není to trvalé ubytování, uvedl Rakušan

Domácí

Do tamních prostor se totiž vrací ti, kterým se v asistenčních centrech nepodařilo najít ubytování a zůstávají v Praze delší dobu.

„My tady nejsme připraveni na to, abychom dělali dlouhodobé ubytování. Denně se staráme o 400 až 500 lidí, většinou to jsou romské rodiny s malými dětmi. Původní kapacita na zajištění základního servisu je ale kolem 300 lidí,“ uvedl Jan Škop, koordinátor dobrovolnické organizace Iniciativa Hlavák.

Foto: Novinky

Uprchlíci žijí na pražském hlavním nádraží v nedůstojných podmínkách

„Přijely jsme ze Zakarpatí, už jsme tady týden, nelíbí se nám tady. Nedostáváme pořádné jídlo,“ postěžovaly si Novinkám dvě ženy. „Jsem tady šest dnů. Děti spí na zemi,“ svěřila se další z nich.

Identifikace zabere až 10 dnů

Podle Škopa je největším problémem to, že stát nepočítal s tím, že se někteří uprchlíci čekající na svou identifikaci, což může trvat až 10 dnů, budou na pražské hlavní nádraží vracet.

Žádným jiným centrem totiž u nás většinou neprošli, nic jiného neznají. „Děti tady běhají, kreslí po stěnách, létají skoro na magistrálu, není to tady vhodné ubytování na den a více,“ dodal Škop.

Pohledem Thomase Kulidakise: Uprchlíci versus migranti z Ukrajiny

Komentáře

„Chybí zde podstatná část pomoci od státu, co se týče základních věcí, jakými jsou spodní prádlo, oděvy, jídlo, hlavně pro malé děti není dostačující,“ posteskla si dobrovolnice Iniciativy Hlavák Miluše Jarošová.

„Ti lidé si zaslouží spát na posteli, pořádnou, hodnotnou stravu, děti by se potřebovaly vykoupat každý den. My tady děláme, co můžeme, ale pořád je to málo. Musí se opravdu zapojit stát,” dodala Jarošová.

Foto: Novinky

Na nádraží bivakují především ženy s malými dětmi

Situací už se od úterý zabývá Poslanecká sněmovna.

„Situace na pražském hlavním nádraží se řeší. Lidi nenecháme spát na chodbách. Vznikne proto dočasné přístřeší s veškerým zázemím,” uvedl ve středu na sociálních sítích ministr vnitra Vít Rakušan.

„Zapojené budou i neziskové organizace. Stále jednáme s Maďarskem o zrychlení screeningu příchozích do ČR. A díky všem, kteří pomáhají,“ doplnil.

Zpřísníme kontroly pasů uprchlíků z Ukrajiny, plánuje vnitro

Domácí

Zároveň chce ve středu jednat s maďarským protějškem o rychlejších lustracích uprchlíků. Upozorňuje, že někteří mají zároveň maďarské občanství, a tudíž na pomoc v ČR nemají nárok.

Ministerstvo vnitra chce také kontrolovat cestovní pasy, zda uprchlíci přišli skutečně z Ukrajiny, jedná se i o změně peněžní pomoci na naturální.

Reklama

Výběr článků

Načítám