Hlavní obsah

Mnozí Ukrajinci sní o návratu. Jiní se ze Slovenska vydávají zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za minulý týden přecházel slovensko-ukrajinské hranice ve směru na Slovensko podobný počet lidí, jako jich šlo opačným směrem. Část mužů se vrací na Ukrajinu bojovat a ostatní jedou zkontrolovat, v jakém stavu je jejich byt či dům.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zničené budovy v Irpini u Kyjeva

Článek

Když přijeli na Slovensko, doufali, že válka rychle skončí a brzy se vrátí domů. Konflikt však trvá už více než dva měsíce a zatím to na rychlé ukončení nevypadá.

Zuzana Vatráľová, šéfka slovenské pobočky Mezinárodní organizace pro migraci, říká, že lidé se vracejí většinou do západní Ukrajiny a do Kyjeva. „Opustili tam byty a majetek, pokud se situace jen trochu stabilizuje, tak se snaží vrátit domů,“ uvedla.

Podle Vatráľové však část Ukrajinců, zejména z východní a jižní části, zvažuje, že zůstane natrvalo žít na Slovensku, a někteří pokračují dál na západ, hlavně do Německa.

Ukrajinci se chtějí po válce vrátit. Někteří už odjeli

Domácí

Ivan Bábel, původem Slovák, žil před válkou s rodinou v Oděse a po vypuknutí konfliktu pomáhal Ukrajincům dostat se na Slovensko. Deníku Sme řekl, že někteří běženci se teď chtějí vydat zpět i do nebezpečných oblastí a jiní to zvažují. „Jedna žena se dvěma dětmi je z Kramatorska, kde se stále bojuje. Její manžel je však nyní u Kyjeva, kde si pronajal byt. Žena chce jet za ním,“ podotkl Bábel.

Tato Ukrajinka bydlí s dětmi v obci u Rimavské Soboty. První měsíc měla s dětmi stravu zdarma, ale teď musí vyžít z dávky v hmotné nouzi, která činí 130 eur (3200 korun) měsíčně. „Kdo neměl našetřeno, nemá z čeho žít,“ upozorňuje Bábel. Jeho manželka je Ukrajinka a také se chce vrátit do Oděsy. „Sním o tom každý den. Ani jsme si neuvědomovali, v jakém krásném městě a v jaké nádherné zemi jsme žili,“ říká.

O azyl požádalo téměř 73 tisíc lidí.
O dočasné útočiště požádalo dosud téměř 73 tisíc Ukrajinců.
Přibližně čtyři tisíce z nich na Slovensku získalo práci.
Už 37 tisíc požádalo o pomoc v hmotné nouzi.
Úřady připouští, že ostatní mohli už Slovensko opustit, ale nemají povinnost to hlásit úřadům. Asi 600 Ukrajinců se písemně vzdalo statusu dočasného útočiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám