Hlavní obsah

Na Ukrajině je kvůli ruské invazi 8 milionů vnitřně vysídlených uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku ruské invaze bylo na Ukrajině vnitřně vysídleno přes osm milionů lidí, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Obyvatelé se ale po stažení ruských jednotek ze severu země vrací do Kyjeva, který je nyní na dvou třetinách předválečné populace, oznámil v úterý starosta ukrajinské metropole Vitalij Kličko.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Na cestě lidé strávili přes deset hodin a museli projít řadou ruských kontrol.

Článek

IOM odhaduje, že kvůli vpádu ruských vojsk z letošního 24. února své domovy na Ukrajině opustilo celkem 13,7 milionu lidí. Něco málo přes osm milionů z nich si našlo dočasný domov jinde na Ukrajině, a jsou tedy považováni za vnitřně vysídlené. Zbývajících více než pět milionů se vydalo za hranice země.

Nejvíc uprchlíků dorazilo do Polska, které podle tamní pohraniční stráže od 24. února do úterního rána odbavilo na hraničních přechodech z Ukrajiny 3,2 milionu lidí.

Podle průzkumu IOM 44 procent z vnitřně vysídlených na Ukrajině kvůli dalekosáhlé humanitární krizi zvažuje další přesídlení. Dvě třetiny z nich potřebují hotovost, z nichž by ji zhruba 70 procent použilo pro nákup potravin a léků.

Obce žádají o 48 milionů na byty pro uprchlíky

Domácí

Vrátilo se 2,7 milionu

Do svých domovů se zatím vrátilo na 2,7 milionu lidí, z nichž drtivá většina před boji uprchla do sousedních měst nebo jiných částí země, uvádí IOM. Návrat obyvatel do metropole v úterý potvrdil i starosta Kličko, v Kyjevě je nyní podle něj okolo 2,5 milionu lidí. Údaje získal s pomocí telefonních operátorů.

Starosta Kyjeva 18. dubna uvedl, že populace hlavního města se pohybuje na zhruba dvou milionech.

„Před válkou měl Kyjev 3,5 milionu obyvatel a téměř dvě třetiny jsou už zpátky,“ řekl v úterý Kličko. Lidé se podle něj do hlavního města vrací i přes zákazy vycházení nebo barikády v ulicích. „Pokud vás tato omezení neděsí, můžete se opravdu vrátit,“ citovala AFP starostu, který dosud obyvatele Kyjeva vyzýval k trpělivosti.

Ukrajinská média však poznamenala, že v osvobozených regionech na severu země nelze v žádném případě zaručit bezpečí.

Nemocná Oksana dostávala své blízké měsíc do Česka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám