Hlavní obsah

Vládní koalice SPOLU podpořila hned tři kandidáty na prezidenta. Vlastního nepostaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v nadcházející lednové prezidentské volbě podpořila hned tři kandidáty, a to senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. Vlastního kandidáta koalice nepostaví, protože by tím došlo k tříštění sil, oznámil v úterý premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Záznam: TK koalice Spolu, která oznámí svůj postup pro nadcházející prezidentské volbyVideo: ČTK

 
Článek

„Velmi pečlivě jsme naslouchali našim členům a voličům a z debat i průzkumů víme, že tito preferují tři kandidáty. Jde v abecedním pořadí o Pavla Fischera, Danuši Nerudou a Petra Pavla,“ oznámil předseda ODS a premiér Petr Fiala na tiskové konferenci, které zúčastnili také šéf KDU-ČSL Marian Jurečka a za TOP 09 první místopředseda strany Tomáš Czernin.

Vlastního kandidáta koalice nepostaví. Podle Fialy je pouze na voličích, koho ze tří jmenovaných v prvním kole volby podpoří, koalice žádné konkrétní doporučení dávat nehodlá. Volnou ruku budou mít taktéž členové vládních stran.

„Kdybychom nominovali někoho dalšího, tak to ve výsledku bude znamenat, že snížíme šanci na to, že prezidentský úřad bude zastávat osoba, která tyto společné hodnoty respektuje, proto koalice SPOLU vlastního kandidáta nominovat nebude a v prvním kole nebudeme dávat ani konkrétní doporučení na jednu osobu. Věříme, že toto rozhodnutí je státotvorné.“ dodal.

Kampaň SPOLU bude prosazovat hodnoty

Ačkoliv koalice SPOLU nepostavila vlastního kandidáta a doporučila voličům, aby si vybrali mezi třemi kandidáty, hodlá zároveň rozjet informační kampaň na podporu hodnot, které by prezident měl vyznávat.

Prezidentské volby se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku, tedy za zhruba tři měsíce. Koalice Spolu se již několik měsíců zpět netajila tím, že by ráda do klání o prezidentskou funkci vyslala svého kandidáta, to se však nyní změnilo.

Politologové: Prohra ANO je další důvod, aby Babiš vzdal prezidentské ambice

Domácí

Fiala, stejně jako šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, by podle svých dřívějších slov na Hradě rád viděl prezidenta, který není populistický a nepatří k extremistické části politického spektra. Podle Fialy by nová hlava státu, která ve funkci nahradí dosavadního prezidenta Miloše Zemana, jenž už nemůže znovu kandidovat, měla ctít zákony a prozápadní hodnoty a spíše stmelovat rozdělenou společnost.

„Přijde nám logické a správné, abychom dali do pozadí osobní nebo stranické ambice a dali je ve prospěch naší společné budoucnosti v demokratickém a stabilním státě,“ prohlásil Fiala.

V minulosti se spekulovalo o tom, že z řad koalice by se o prezidentský post mohl ucházet předseda Senátu Miloš Vystrčil či senátorka Miroslava Němcová (oba ODS). „Každý z nich by mohl být důstojným kandidátem na prezidenta republiky,“ řekl ke spekulacím Fiala, koalice se však rozhodla jít s ohledem na průzkumy jinou cestou.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím koalice SPOLU podpořit trojici prezidentských kandidátů?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14110 čtenářů.

Do boje o Hrad se již zapojily mimo zmíněné kandidáty zhruba dvě desítky osob. Jde například o miliardáře Karla Janečka, šéfa odborových svazů Josefa Středulu, senátora a dalšího z neúspěšných kandidátů v minulých prezidentských volbách Marka Hilšera, bývalého rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimu či bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou.

Dlouhodobě se spekuluje o kandidatuře předsedy hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše, ten však chce své rozhodnutí oznámit na konci října.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Hrad? Babiš má jasno, ale tají to

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš má o své kandidatuře na prezidenta republiky jasno. Sdělil to v neděli na dotaz Práva. Dodal, že na jeho rozhodnutí neměl...

Výběr článků

Načítám