Hlavní obsah

Vystrčil k cestě na Tchaj-wan: Ukážeme, že si držíme charakter

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve čtvrtek představil program návštěvy Tchaj-wanu, na níž ho doprovodí sedm dalších senátorů, delegace podnikatelů i zástupci akademické sféry. Šéfa horní komory čeká setkání mimo jiné s nejvyššími představiteli země.

Briefing před odletem senátní delegace na Tchaj-wanVideo: ČTK

 
Článek

Podle Vystrčila bude ve výsledku cesta velmi výhodná. „Ukážeme, že si držíme charakter na té úrovni, která byla pro ČR po roce 1989 typická a zároveň přispějeme ke startu ekonomiky tím správným směrem. Nikoliv ve směru montoven, ale ve směru hi-tech technologií,” uvedl Vystrčil.

Cesta, kterou  od loňského roku plánoval Vystrčilův předchůdce v čele Senátu Jaroslav Kubera (ODS), vzbudila nevoli čínské strany i části českých představitelů, kteří se obávají zhoršení vztahů s Čínou.

Po Kuberově náhlém úmrtí v lednu letošního roku vzal plán návštěvy Tchaj-wanu za svůj i Vystrčil, jehož zaskočil tlak, jemuž byl Kubera kvůli plánované cestě vystaven.

Vystrčil na Tchaj-wan poletí. Mám se hrbit? vmetl kritikům

Domácí

Oba politici obdrží na Tchaj-wanu ocenění. Vystrčil převezme medaili za parlamentní demokracii, Kubera dostane in memoriam Řád příznivých oblaků (The Order of Propitious Clouds), uvedla ČTK.

Vystrčila přijmou nejvyšší představitelé Tchaj-wanu, vyznamenají Kuberu

Domácí

Delegace, v níž bude vedle senátorů i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), odletí v sobotu strojem tchajwanských aerolinek. Do vlasti se vrátí přes Frankfurt nad Mohanem, odkud ji do ČR přepraví vládní speciál.

Na Tchaj-wan naopak ze zdravotních důvodů neodcestuje manželka Jaroslava Kubery Věra. Cestu jí nedoporučil lékař a vdova po šéfovi Senátu natočí alespoň video vzkaz s poděkováním.

Těm, co pojedou na Tchaj-wan, se Čína zavře

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám