Hlavní obsah

Vystrčil na Tchaj-wan poletí. Mám se hrbit? vmetl kritikům

Právo, Novinky, alt, jim

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se rozhodl letět na Tchaj-wan, uvedla to Česká televize. Letět by měl na konci srpna. Televizi to potvrdilo několik zdrojů, sám Vystrčil to ale potvrdit odmítl a odkázal na tiskovou konferenci, kterou svolal na úterý. Na Tchaj-wan se chystal i Vystrčilův předchůdce, zesnulý Jaroslav Kubera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Já slíbil, že to všem řeknu 9. června. Kdybych to nyní řekl, tak bych popřel tohle slovo,” řekl České televizi Vystrčil.

Uvedl také, že pokud na cestu vyrazí, počítá s tím, že by s sebou vzal i podnikatele. Doplnil, že by bylo dobré, kdyby se cesta uskutečnila vládním letadlem.

Cestu českých ústavních činitelů na Tchaj-wan nelibě nese Čína, která území považuje za svou součást. Vystrčil už dříve řekl, že není možné, aby Čínská lidová republika diktovala českému Senátu, co má, nebo nemá dělat.

Vystrčil po schůzce se Zemanem: Moje cesta na Tchaj-wan je reálnější

Domácí

Čína se už ohradila proti plánované cestě Vystrčilova předchůdce Kubery. Tomu dokonce velvyslanectví zaslalo dopis s přípisy Hradu, kde ho před cestou varovalo. Kubera ještě před cestou zemřel na infarkt. S jeho plánovanou cestou nesouhlasil ani prezident Miloš Zeman.

Mám se hrbit?

Vystrčilovi záměr v ČT vymlouval předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Podle něj se má Vystrčil chovat podle zahraniční politiky ČR. Česko Tchaj-wan jako stát neuznává. Česku podle Vondráčka návštěva neprospěje a Vystrčil by si to měl jet ujasnit do Číny.

„Tak se mám hrbit?“ řekl Vystrčil, když Vondráček namítl, že jeho návštěva Tchaj-wanu nebude bez povšimnutí.

„Ivan Hlinka řekl, že porobený národ nevítězí a je odsouzen k tomu, že jednou špatně skončí. A tyto hodnoty jsou nejdůležitější pro prosperitu. A to vám vůbec, ale vůbec nedochází,“ vmetl Vystrčil Vondráčkovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Kubera

Vystrčil už dříve uvedl, že pracovník čínského velvyslanectví upozorňoval český Senát, že jeho předseda nemá blahopřát nové tchajwanské prezidentce ke zvolení. Právě podobné akce jsou podle něj důvodem, proč se spíše kloní k tomu na Tchaj-wan jet a nesklánět hlavu.

Tchaj-wan je pro nás významným obchodním partnerem. Hodně v Česku investuje v průmyslu, podle statistik ČTK ke konci roku 2017 zhruba 14krát více než Čína. Zatímco přímé čínské investice v průmyslu tvoří v Česku 410 milionů korun, tchajwanské tvoří 5,7 miliardy korun.

Vystrčila v jeho názoru podpořil i místopředseda Senátu Milan Štěch. Řekl, že ještě loni by s cestou nesouhlasil, ale kvůli tomu, co se odehrálo, dospěl k tomu, že misi podpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám