Hlavní obsah

Delegace na Tchaj-wan bude mít 90 členů. Poletí komerčním letadlem

Novinky, ber
Praha

Organizační výbor Senátu v úterý schválil cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Do země odletí 30. srpna komerčním letadlem. Vládní letka by musela přistát na Filipínách či v Thajsku, a tudíž by pak celá devadesátičlenná delegace musela do karantény. Kromě podnikatelů a senátorů poletí i žena zesnulého šéfa horní komory Jaroslava Kubery (ODS).

Foto: Novinky

Briefing předsedy Senátu Miloše Vystrčila k možní cestě na Tchaj-wan

Článek

„Celkem poletí devadesát členů delegace. Největší část tvoří podnikatelé a podnikatelské subjekty, potom zástupci akademické sféry. Pojede i osm senátorů,“ sdělil v úterý novinářům Vystrčil. Letět by měla i Věra Kuberová, manželka Kubery.

Kvůli epidemii koronaviru nepoletí nicméně vládní letkou. „Jedinou možností, jak cestu na Tchaj-wan realizovat, je použití komerční letadla. Státní letka by musela přistát v Thajsku nebo na Filipínách a pak bychom museli všichni do čtrnáctidenní karantény,“ vysvětlil šéf horní komory.

Návrh označit Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan za soukromou akci neprošel

Domácí

Delegace tak zřejmě poletí tchajwanskými aeroliniemi. Vláda ani ministerstvo obrany přitom podle Vystrčila žádné problémy nedělaly.

Cestu senátorů na Tchaj-wan kritizuje například prezident Miloš Zeman. Doporučení nedostal Vystrčil ani od sněmovního zahraničního výboru. Ten ji vzal pouze na vědomí.

Kuberová: Na Tchaj-wan pravděpodobně pojedu. Manželovi to dlužíme

Domácí

„Tlak, abychom cestu nerealizovali, existuje. Jsem ale potěšen, že sílí podpora, a to i z míst, která jsou velmi vlivná,“ sdělil k tomu krátce Vystrčil.

Cesta se uskuteční od 30. srpna do 5. září. Šéf horní komory misi považuje za správnou i z hlediska ekonomického rozvoje, rozvoje vzdělání, vědy a kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám