Hlavní obsah

Čína není Madagaskar, pustil se Klaus do Vystrčilovy „nezodpovědné klukoviny”

Novinky, jas

Čína není Madagaskar a záměr předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) navštívit Tchaj-wan je podle bývalého prezidenta Václava Klause klukovinou nezodpovědného politika. Vystrčil plánuje navštívit Tchaj-wan na přelomu srpna a září.

Foto: Novinky

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Vystrčilův plán označil Klaus pro Novinky „za klukovinu nedospělého, nezodpovědného a principy zahraniční politiky nechápajícího politika”.

Předseda Senátu se rozhodl pro návštěvu Tchaj-wanu navzdory čínskému varování a v souladu se záměrem svého předchůdce v čele horní komory Jaroslava Kubery (ODS). Čína vnímá Tchaj-wan jako svou provincii a kontakty s tamními představiteli považuje za zpochybňování nastolené doktríny politiky jedné Číny.

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

Klaus tvrdí, že celá záležitost je navýsost politickým tématem. „Kontinentální Čína je největší světová ekonomická velmoc a jakýkoli konflikt s ní je z naší strany hloupostí a provokací. Škodit Číně je hloupostí zbabělou, nikoli hrdinstvím,” uvedl v reakci na dotaz, zda ČR může ekonomicky poškodit skutečnost, že Tchaj-wan se pro některé politiky stal „vysněnou destinací”.

„Je evidentní, že Vystrčila zajímají jenom vnitropolitické pohledy, ale to je možné dělat proti Madagaskaru nebo Bolívii, ne proti Číně,” odtušil Klaus.

Na Tchaj-wan se vydá i senátor Drahoš. Nikam jsem se nepřifařil, tvrdí

Domácí

Na adresu senátora Jiřího Drahoše, který oznámil, že Tchaj-wan navštíví na konci října, bývalý prezident odtušil, že „ten nikdy žádné názory na zahraniční politiku neměl a určitě ani nikdy mít nebude”.

Drahoš hodlá navázat na cestu Vystrčila a plánuje, že jej doprovodí vědci.

Vystrčil žádné Zemanovo doporučení pro cestu na Tchaj-wan nepotřebuje

Domácí

Vystrčila od cesty na Tchaj-wan zrazují prezident Miloš Zeman i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Rezervovaně rozhodnutí komentoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám