Hlavní obsah

Návrh označit Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan za soukromou akci neprošel

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní zahraniční výbor odmítl označit chystanou cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za jeho soukromou akci. To navrhoval poslanec SPD Jiří Kobza. Výbor ale cestu ani nedoporučil, pouze ji vzal na vědomí.

Foto: Novinky

Brífink předsedy Senátu Miloše Vystrčila k možné cestě na Tchaj-wan.

Článek

Místopředseda výboru Kobza ve čtvrtek navrhoval, aby výbor misi na Tchaj-wan označil za Vystrčilovu soukromou akci, která není součástí české zahraniční politiky. Takové usnesení ale zahraniční výbor odmítl.

„Cesta pana Vystrčila je vybočením z české zahraniční politiky. Ale tím, jak se k nám Čína osobou svého velvyslance chová, jsme se neklonili k tendenci na něčem takovém se usnést,“ sdělil Novinkám předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD).

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

Podle něj se Čína prostřednictvím svého velvyslance chová proti zájmům České republiky a proti našim dobrým vztahům s Čínou. „Prostě chová se agresivně a arogantně,“ dodal Veselý.

Podporu cestě nevyjádřili

Výbor tak nakonec na návrh Moniky Červíčkové (ANO) vzal cestu, která se má uskutečnit na přelomu srpna a září, pouze na vědomí.

„Zahraniční výbor nevyjádřil podporu, aby předseda Senátu Miloš Vystrčil na Tchaj-wan jel. Ale neřekl ani, aby tam nejezdil,“ upřesnil Novinkám Veselý.

S cestou nesouhlasí ministerstvo zahraničí, výrazně proti je prezident Miloš Zeman.

Na Tchaj-wan se vydá i senátor Drahoš. Nikam jsem se nepřifařil, tvrdí

Domácí

Vystrčilova cesta by se měla uskutečnit od 30. srpna do 5. září. Šéf horní komory počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní spolupráce.

Vystrčil misi považuje za správnou z hlediska ekonomického rozvoje, rozvoje vzdělání, vědy a kultury. Druhým důvodem podle něj je trvání na hodnotách revoluce z roku 1989, jako jsou vláda práva, svoboda a demokracie, které se v současnosti střetávají s „počítáním grošů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám