Hlavní obsah

Muž na koloběžce zardousil motorkáře. Jen jsem se bránil, hájil se u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy neměl žádné opletačky se zákonem. Má rodinu, stálou práci a vede spořádaný život. Jenže loni v červenci přišel zkrat, když se během jízdy na koloběžce u Příchovic na jižním Plzeňsku dostal do konfliktu s řidičem motorky a při potyčce ho zardousil.

Jan Navrátil (vpravo) před soudemVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Za ublížení na zdraví s následkem smrti stojí nyní 46letý Jan Navrátil před Krajským soudem v Plzni. Žalobkyně pro něj navrhla trest devět let do věznice se zvýšenou ostrahou. Pozůstalí po zemřelém požadují po Navrátilovi celkem čtyři miliony korun jako odškodné.

Zpočátku to vypadalo jako dopravní nehoda. Motorka mimo vozovku a vedle ležící tělo bez známek života. I záchranné složky na místo vyjely k ohlášené nehodě motorkáře. Jenže ve skutečnosti k žádné havárii nedošlo.

„Obžalovaný se při cestě z oslavy dostal do konfliktu s mužem na motorce, který mu vyčítal, že není osvětlený. Poté jej poškozený opakovaně uhodil do zátylku tak, že spadl do příkopu,“ popsala začátek incidentu státní zástupkyně Věra Brázdová.

Koloběžkář v Brně těžce zranil muže na chodníku. Dostal půl roku natvrdo

Krimi

Podle ní pak obžalovaný na motorkáře zaútočil, chytil jej rukou kolem krku do tzv. kravaty a rdousil ho, dokud nepřestal dýchat. Z místa pak odjel. Když náhodní svědci zavolali záchranáře, bylo již pozdě.

„V důsledku udušení zardoušením poškozený na místě zemřel,“ dodala žalobkyně.

Obžalovaný muž před soudem řekl, že ho celá věc hrozně mrzí. „Uvědomuji si, že vyhasl lidský život. Je mi to strašně moc líto. Netuším, kde se to ve mně vzalo,“ soukal ze sebe Navrátil se slzami v očích.

Podle svých slov opustil oslavu ve skvělé náladě. „Na křižovatce ke mně přijel motorkář a začal mně psychopaticky nadávat, že jsem neosvětlený. Byl to výlev člověka, který byl plný nenávisti. Odpověděl jsem mu, ať jde do pr…e, a jel dál,“ popisoval obžalovaný muž s tím, že to považoval za vyřízené.

Podle jeho slov se motorkář rozjel za ním a několikrát ho měl udeřit do zátylku.

Chytil jsem jeho ruce a těmi ho držel kolem krku v kravatě. Opakoval jsem mu, ať to nechá bejt, že určitě chce jít taky domů. V tu chvíli přestal reagovat a já jsem ho pustil
obžalovaný Jan Navrátil

„Po druhé ráně jsem spadl do škarpy. Když jsem vylezl, on už tam na mě čekal. Bál jsem se, že mi ublíží. Byl to téměř dvoumetrový chlap vážící přes 110 kilo. Srazil jsem ho z motorky na zem. Vystartoval proti mně a začali jsme se prát,“ popisoval Navrátil dramatické okamžiky.

„Chytil jsem jeho ruce a těmi ho držel kolem krku v kravatě. Opakoval jsem mu, ať to nechá bejt, že určitě chce jít taky domů. V tu chvíli přestal reagovat a já jsem ho pustil,“ doplnil.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Jan Navrátil (vpravo) před soudem

Po uvolnění z kravaty prý začal motorkář jakoby chrápat. „Myslel jsem si, že je navátý a usnul. Ani na sekundu jsem si neuvědomoval, že bych ho zardousil,“ pokračoval obžalovaný muž.

„Pak přijely dvě mladé holky. Řekl jsem jim, že mě ten motorkář napadl, a požádal je, aby zavolaly policisty a počkaly na ně, s tím, že já odjedu, protože jsem s nimi nechtěl mít opletačky,“ dodal s tím, že ještě před odjezdem odklidil motorku mimo silnici do příkopu.

Policistům se nehoda nezdála

Záchranáři byli na místo přivoláni jako k dopravní nehodě. Bylo jim ale podezřelé, že motorka nemá žádné poškození. Nehodě neodpovídala ani zranění motorkáře.

Na základě detailního popisu svědkyň proto okamžitě začali pátrat po podezřelém a během několika hodin jej zadrželi.

Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Motorkář srazil na Plzeňsku divočáka a utrpěl středně těžká zranění

Krimi

Výběr článků

Načítám