Hlavní obsah

Před operací musíte mít test na covid-19

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých nemocnic nevezme pacienta na operaci, pokud nebude mít negativní test na covid-19. Pojišťovny tyto testy ale zatím neproplácejí, nemocnice si je tak hradí z vlastních zdrojů. Testy na covid-19 stojí necelé tři tisíce korun.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„V tuto chvíli máme v nemocnici nastavena pravidla tak, že testujeme každého pacienta, který je u nás přijímán k hospitalizaci. Pacient si tento test nehradí,“ řekla Právu mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík řekl Hospodářským novinám, které na problém upozornily jako první, že se o jedenáct milionů, které zatím nemocnice za testy zaplatila, hádá s ministerstvem. Resort však hovoří jasně: test na koronavirus vyžadují nemocnice ze své vůle, tak ať si jej také samy zaplatí.

Testování v Českém Krumlově doprovodí koncerty

Koronavirus

„Ministerstvo zdravotnictví zatím nevydalo žádné opatření, kterým by ukládalo poskytovatelům lůžkové péče vyšetřovat všechny pacienty na covid-19. Pokud tak nemocnice v současné době činí, aniž by pacient projevoval jakékoliv příznaky onemocnění, dělají to tak dobrovolně, a tedy na vlastní náklady,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Většina nemocnic tak za testy platí a doufá, že se jim pojišťovny podaří přesvědčit, aby peníze proplatily později. „Chceme, aby pacienti, co jdou na operaci, měli negativní test. Buď je necháme testovat na vlastní náklady, nebo je platí praktičtí lékaři, kteří test provedou v rámci předoperačního vyšetření,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Na Františku Lucie Krausová. „Jak se pojišťovny postaví k výjimečnému stavu, který nyní je, se projeví až příští rok v rámci meziročního zúčtování,“ uvedla.

Soukromá nemocnice test nevyžaduje

Stejná praxe se děje i v nemocnici Na Homolce. „Všechny naše hospitalizované pacienty testujeme na covid-19 z důvodu ochrany zdravotníků a ostatních hospitalizovaných pacientů,“ řekla Právu mluvčí Martina Dostálová.

Senátoři podají ústavní stížnost kvůli testování pendlerů

Domácí

Pojišťovny se ale zatím řídí pokyny ministerstva zdravotnictví. „Vycházíme z celostátních doporučení, která jsou plně v kompetenci Bezpečnostní rady státu, hlavního hygienika a ministerstva zdravotnictví. Tato doporučení jednoznačně uvádějí, které skupiny obyvatel se mají testovat z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl HN mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Některé nemocnice ale negativní test před operací nevyžadují. „U nás jsou dvě nemocnice, krajská, která test vyžaduje, a soukromá nemocnice Podlesí, která bere pacienty bez testu, pokud nemají žádné příznaky,“ řekl Právu praktický lékař z Třince Jan Boháč.

Reklama

Výběr článků

Načítám