Hlavní obsah

Senátoři podají ústavní stížnost kvůli testování pendlerů

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina senátorů se chystá tento týden předložit Ústavnímu soudu návrh na zrušení vládního krizového opatření, podle kterého musí pendleři každý měsíc podstoupit hrazené testy na onemocnění covid-19. Na záměr senátorů upozornil server Česká justice.

Foto: Pavel Hutník

Pendleři z Čech se v sobotu setkali na Folmavě, hraničním přechodu s Německem.

Článek

„Ústavní soud by měl posoudit, zdali je současný režim na hranicích v pořádku a jestli je hrazené testování jednou měsíčně dostatečně zdůvodněné i s ohledem na situaci v okolních zemích,“ uvedl sokolovský senátor Miroslav Balatka (STAN s podporou Pirátů), podle kterého by měl soud posoudit rovněž, zda nařízení není v rozporu s Evropskými pravidly.

„Tak snad stihneme ústavní stížnost podat, než vláda svá opatření zase změní,“ uvedl pokračoval Balatka a připomenul, že ústavní stížnost se chystali senátoři podat už v minulém týdnu, ale vláda po týdnu opatření zrušila a změnila.

Poslanci řešili pomoc pro kulturu, sport i odklad EET

Domácí

Podle Balatky to samo vypovídá o tom, jak vláda chaoticky a nepředvídatelně zasahuje do životů lidí. „Jsem rád, že podmínky byly nově alespoň trochu rozvolněny. Test jednou za měsíc ale nedává už vůbec žádnou logiku, za třicet dnů se stihnete nakazit a vyléčit. Jediným efektem tohoto opatření jsou pouze další komplikace životů tisíců pendlerů a náklady navíc,“ komentoval senátor.

Podle europoslance Stanislava Polčáka (STAN) nová vládní pravidla porušují hned několik ústavních principů a záruk našeho právního řádu. Primárně je to princip svobody pohybu a pobytu podle článku 14 listiny základní práv a svobod.

Reklama

Výběr článků

Načítám