Hlavní obsah

Pražské ANO má podmínky pro Spolu

Praha bude mít zřejmě menšinovou vládu koalice Spolu složenou z ODS, TOP 09 a lidovců, která má v 65členném zastupitelstvu 19 křesel. Těsnou většinu jí podle všeho zajistí hnutí ANO se 14 zastupiteli. Ostatní strany menšinovou radu Spolu podporovat odmítají. ANO bude chtít výměnou za své hlasy programové ústupky.

Foto: ČTK

Na snímku zleva Zdeněk Zajíček, Bohuslav Svoboda a Marek Benda z koalice Spolu.

Článek

Podle pražského lídra ANO Patrika Nachera nabídka na podporu menšinové vlády platí do února. „Počítám, že nás osloví až jako poslední. Což má svou logiku, protože jsme s tímto nápadem přišli,“ řekl Právu Nacher.

Do jednání půjdou s několika požadavky. „Budeme mít obsahové podmínky, např. návrh na řešení energetické krize ve vztahu k Pražské plynárenské nebo řešení kapacit středních škol. Další detaily sdělíme až vyjednavačům,“ dodal Nacher. Věří, že menšinová vláda by měla být na určitý čas a že výhledově vznikne většinová vláda, do které vstoupí i ANO.

Zrada na voličích, zlobí se Piráti

Ve většinovou radu doufá i šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil, který ale ANO ve vládě nechce. Věří, že až bude ustanovena menšinová vláda, tak se vrátí Piráti a STAN k jednacímu stolu. „Je teď na Pirátech a dalších demokratických stranách, aby nás teď podpořili, a tak vytvořili prostor pro následnou dohodu na většinové vládě,“ řekl Právu Pospíšil.

ANO menšinové vládnutí Spolu v Praze podpoří. Do konce února

Domácí

Také předseda zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček čeká, že menšinovou vládu nepodpoří pouze ANO. „V této chvíli nám bohužel nevychází jiná varianta než oslovit kluby a jednat o podpoře menšinové rady, která by začala město řídit. Pevně věřím, že pokud panu Hřibovi a Čižinskému jde opravdu o město, naši menšinovou radu podpoří,“ řekl Právu Zajíček.

Budeme mít obsahové požadavky, např. řešení energetické krize a kapacity škol
Patrik Nacher

Menšinová vláda Spolu podporovaná ANO by byla velice nestabilní a těžko by prosazovala program, protože bude mít většinu jednoho hlasu. „Navíc být závislý na nevypočitatelných političkách, jako je Hana Marvanová (Spolu) nebo Radmila Kleslová (ANO), by bylo politické šílenství,“ řekl Právu jeden ze zastupitelů z koalice Spolu.

Na Piráty a STAN chce koalice Spolu apelovat, že není možné mít více než dva měsíce po volbách starou radu a je potřeba situaci odblokovat. „Neumím si představit, že když teď budou Vánoce a pak měsíc hektických prezidentských voleb, že by se mělo ještě měsíce jednat a u vlády by měla být přesluhující rada,“ řekl Právu místopředseda pražské TOP 09 a vyjednavač Tomáš Pek.

Zhrzený Hřib míří v Praze do opozice. Spolu bude jednat o menšinové radě

Domácí

S podporou pirátů ani Prahy sobě Jana Čižinského počítat koalice Spolu nemůže. Nepodpoří ji zřejmě ani hnutí STAN. Pražská organizace Starostů by se měla rozhodnout příští úterý. Tedy těsně předtím, než se ve čtvrtek znovu sejde k volbě rady zastupitelstvo. Šéf pražské organizace STAN Antonín Klecanda nevidí důvod k podpoře menšinové vlády.

„Pokud by to bylo pouze Spolu s podporou ANO, tak to zjevně nepodpoříme,“ řekl Právu. Zcela to odmítá lídr STAN v Praze Petr Hlaváček. „Pražská koalice, která by se jakkoliv opírala o hlasy ANO, by odporovala předvolebním postojům STAN a nebyla by cestou k funkční vládě Prahy,“ uvedl.

Proti jsou jednoznačně Piráti. Členka vyjednávacího týmu Jana Komrsková plán menšinové rady označila za „podvod na voličích“. Koalice Spolu má podle ní možnost přehodnotit svou nabídku pirátům a hnutí STAN a „neskákat hnutí ANO do otevřené náruče“.

Zastupitelstvo má 65 členů

Spolu19
ANO14
Piráti13
Praha sobě11
STAN5
SPD3

Pražskou vládu s podporou ANO jasně odmítl jen Rakušan

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám