Hlavní obsah

Pražskou vládu s podporou ANO jasně odmítl jen Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu celostátních lídrů vládních stran byl úterní krach vyjednávání o pražské radě překvapením. Vzájemně se obviňovali, kdo za nedohodu může. Jedině celostátní vedení STAN ale jasně řeklo, že Starostové nevstoupí do pražské vlády Spolu a ANO ani do menšinové vlády, kterou by ANO podporovalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Šéfa STAN Víta Rakušana podle jeho slov Právu mrzí, že diplomacie, o kterou se dlouho snažil Petr Hlaváček a jeho tým, nevedla k dohodě na půdorysu Spolu, Pirátů a Starostů.

„Vstoupit do koalice, která by se opírala o ANO, jsem našim pražským zastupitelům nedoporučil. Ale z hovorů s nimi mám dojem, že žádné takové doporučení ani nepotřebují. Lidé, kteří v Praze volili Starosty, si prostě nepřáli na magistrátu ANO,“ dodal Rakušan.

Jeho slova Právu potvrdil místopředseda STAN a pražský poslanec Jan Lacina. „Všichni jsme byli proti tomu, abychom vstoupili do menšinové vlády s podporou ANO nebo do koaliční vlády s ANO.“

Svoboda: Chceme menšinovou radu, zkusíme STAN

Domácí

Přístup koalice Spolu Lacinu zaskočil. „Z toho, že kolegové ze Spolu oznámili konec jednání jen médiím, a ne nám u jednacího stolu, se vzpamatovávám doteďka,“ řekl.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) koalice s ANO není na stole, je ale podle něj špatně, že se politici nedokázali domluvit.

Pekarová: Piráti jsou sobečtí

Fiala nečeká, že se neshoda promítne do politiky na celostátní úrovni. Úterní vyjádření šéfa Pirátů a vicepremiéra Ivana Bartoše a předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové ale ukázaly, že to ve vládní koalici kvůli Praze skřípe. Fiala sám rýpl do Pirátů. „Vytvořila se tu koalice Pirátů a bratrů Čižinských, která nepřijala žádné z kompromisních řešení,“ řekl premiér.

Podobně se vyjádřila Pekarová. Podle ní mohou za krach jednání Piráti, protože vyjednavači Spolu byli konstruktivní. „Piráti vedli jednání naopak s jediným cílem – vytěžit absolutní maximum pro sebe samé bez ohledu na Pražany, bez ohledu na vládní koalici. Zřejmě si zvykli, že když se čtyřmi poslanci mají tři ministry, bude to podobně fungovat i v Praze,“ sdělila Právu.

Bartoš kritizuje, Babiš souhlasí

S tím ale nesouhlasí Bartoš. Podle něj Piráti předložili Spolu férovou nabídku. Pokud se Spolu spojí v Praze s ANO, tak to podle něj připomene opoziční smlouvu Klaus–Zeman.

„Považuji to za nešťastné i s ohledem na to, že pražské ANO má úzké vazby na jejich předsedu stojícího před soudem za podvody, navíc je zde i například paní Kleslová, bývalá rozvědčice StB, která se proslavila mj. pobíráním statisícových trafik z pražských městských firem a lukrativními smlouvami s ČEZ,“ doplnil Bartoš.

Ani lidovci, kteří jsou součástí Spolu, nejsou z konce vyjednávání nadšeni. „Pro Prahu je ale nutné, aby měla vedení a začala se po osmi letech stagnace rozvíjet,“ sdělil Právu místopředseda KDU-ČSL a pražský poslanec Tom Philipp.

Šéf ANO Andrej Babiš soudí, že koalice se má skládat podle programu, ale ne podle vládní šablony. „Když se ani po šesti týdnech dohoda v Praze nerýsovala, přišlo ANO s časově omezenou podporou menšinové rady Spolu, aby v Praze vládli politici, kteří vzešli z posledních voleb. Nyní to vypadá, že Spolu přijme tuto variantu,“ řekl. „Pokud to bude mezikrok, který k tomu povede, vítám to,“ dodal.

Hřib k nedohodě o vládě v Praze: Nemohou vládnout celému městu sami

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám