Hlavní obsah

Zhrzený Hřib míří v Praze do opozice. Spolu bude jednat o menšinové radě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalici Spolu, která zvítězila v zářijových komunálních volbách v Praze, došla s Piráty po dvou měsících trpělivost. Podle kandidáta na primátora Bohuslava Svobody (ODS) požádá zvolené strany o podporu menšinové vlády v metropoli. Řekl to v úterý po dalším neúspěšném jednání s Piráty, kteří odmítli novou nabídku Spolu na podobu rady. Podle končícího pirátského primátora Zdeňka Hřiba je většina v radě a ponechání postu primátora pro Spolu pro Piráty nepřijatelná.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda (ODS) a primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

Končící primátor Zdeněk Hřib tak se svými stranickými kolegy a hnutím Praha sobě vedeným Janem Čižinským, s nímž po volbách Piráti vytvořili Alianci stability, zamíří s největší pravděpodobností do opozice.

Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která v Praze v zářijových komunálních volbách zvítězila, téměř dva měsíce usilovala o vytvoření městské rady na bázi vládního půdorysu, tedy chtěla přizvat ještě Piráty a hnutí STAN.

Avšak jednání se kvůli nejrůznějším požadavkům ze strany Pirátů a neochotě jít do rady bez Prahy sobě dostala do patové situace.

Jako do zdi. Strany v Praze chtějí jednat, ale vzájemné návrhy nereflektují

Domácí

Spolu se v úterý sešlo s Piráty a navrhlo jim znovu uspořádání v radě, konkrétně by jedenáctičlenná rada měla být rozdělena v poměru tři křesla pro ODS, dvě pro TOP 09, po jednom pro lidovce a hnutí STAN. Pirátům by měla připadnout čtyři křesla.

To je o jedno víc, než měli v uplynulém volebním období. Nabídnuté posty se měly vztahovat k „silovým“ resortům, jako jsou například doprava či majetek.

K dohodě ovšem nedošlo, a Spolu tak od svých snah po dvou měsících ustoupilo. Požádá zbývající zvolené strany o podporu menšinové vlády. Jednat chce Spolu se všemi, kromě SPD, zda menšinovou radu podpoří.

Spolu požaduje většinu v radě, což Piráti kategoricky odmítli, jak řekl i sám Hřib po jednání. Podle něj však ústupky nebyly dostatečné. „Z jejich strany stále nevidíme žádnou vstřícnost vítěze voleb, kterému by záleželo na sestavení stabilní koalice. Spolu také dosud nijak nereflektovalo, že ve volbách nezískalo 40 procent hlasů, jak si přálo, ale pouze necelých 25 procent, se kterými stále trvají na většině v radě i pozici primátora. S tímto výsledkem nemohou poroučet celému městu sami,“ míní Hřib.

Zajíček: V tomto směru není dál o čem jednat

„V tomto směru není dál o čem jednat. V této chvíli nám ale bohužel nevychází jiná varianta, než se pokusit oslovit zastupitelské kluby a jednat o podpoře menšinové rady, která by s politickým mandátem nově zvoleného zastupitelstva začala město řídit,“ uvedl člen vyjednávacího týmu Spolu Zdeněk Zajíček.

Přesná podoba rady ještě není jasná a vyplyne z dalších jednání s politickými stranami. Zástupci Spolu by však preferovali, aby nové vedení metropole bylo zvoleno na jednání zastupitelstva 15. prosince.

Ustavení koalice již od počátku provázely značné porodní bolesti a jednání se dostala do patové situace. Piráti v čele s končícím primátorem Zdeňkem Hřibem jednání fakticky blokovali.

Po volbách totiž třetí Piráti uzavřeli tzv. Alianci stability se čtvrtou Prahou sobě a prosazovali bezpodmínečný společný vstup do rady. Zapojení Prahy sobě ovšem Spolu odmítá, kromě toho, že by se ODS fakticky přidala ke stávajícímu vedení města, tak by trojkoalice v radě tahala, co se týče počtu křesel, za kratší konec.

Mimo tento požadavek také v alianci trvali na řadě podmínek, například na nepřítomnosti trestně stíhaného lidovce Jana Wolfa v radě (Wolf se již nechal slyšet, že do rady nepůjde, pozn. red.), nebo se jim nelíbila kumulace funkcí lídra Spolu Bohuslava Svobody, který je kandidátem na primátora a zároveň poslancem. Spolu kádrování svých členů odmítlo.

Úterní nabídka Spolu není první, v minulosti například Pirátům navrhlo tři křesla, starostům dvě a samotná koalice by měla šest postů. To však Piráti odmítli a naopak přišli s vlastním návrhem na pět křesel pro jejich Alianci stability, pět pro Spolu a jedno v radě pro STAN. To zase neobstálo u Spolu.

Piráti a Praha sobě se v metropoli zabetonovali v alianci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám