Hlavní obsah

ANO menšinové vládnutí Spolu v Praze podpoří. Do konce února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO je v Praze ochotné podpořit menšinovou radu koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) jen do konce února. Poté by Spolu podle předsedy zastupitelského klubu hnutí Patrika Nachera mělo sestavit většinovou radu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí ANO v Praze Patrik Nacher

Článek

„Jsme připraveni o tom teď jednat, protože je to obnovení naší nabídky na časově omezenou podporu menšinové rady, která padla před zhruba měsícem. A dopředu říkáme, že ta lhůta má být do konce února, protože to je dostatečný prostor pro dojednání klasické většinové koalice,“ řekl Novinkám Nacher, který tak chce odblokovat situaci na zastupitelstvech, která se v poslední době přerušují a „fakticky se na nich nic nedojedná“.

ANO nabídlo dočasnou podporu menšinové vlády Spolu již v uplynulých týdnech po zářijových komunálních volbách. „Kdyby to byl delší časový úsek, tak si z toho ostatní budou dělat srandu, že to není dočasné, ale směřuje to k trvalosti. Myslím, že dva a půl měsíce je dostatečný čas při dobré vůli domluvit koalici,“ dodal.

Podle Nachera má hnutí ANO, které ve volbách skončilo na druhém místě a má 14 zastupitelů, stále ambici podílet se na vedení města. Zda by se tak mohlo stát, je však podle něj zatím předčasné řešit.

Koalice Spolu téměř dva a půl měsíce usilovala o vytvoření městské rady na bázi vládního půdorysu, tedy složenou z ODS, TOP 09, lidovců, Pirátů a hnutí STAN. Povolební vyjednávání však vlivem požadavků Spolu a Pirátů dospělo do patové situace.

Lacina: Jednání o pražské vládě s ANO by vedení STAN zarazilo

Domácí

V úterý se uskutečnilo zatím poslední jednání mezi trojkoalicí a Piráty. Na něm Spolu nabídlo nové rozložení rady v poměru tři křesla pro ODS, dvě pro Top 09, po jednom pro STAN a lidovce a čtyři pro Piráty. Piráti s končícím primátorem Zdeňkem Hřibem však návrh považují za nedostatečný a odmítli ho. Nepřijatelné je pro Piráty to, aby Spolu s volebním výsledkem zhruba 25 procent mělo většinu v radě i post primátora.

Spolu následně oznámilo, že bude žádat všechny strany zvolené na pražský magistrát o podporu menšinové rady. Zástupci koalice však předem avizovali, že s SPD jednat nehodlají.

Šéf DPP Witowski: Výzva k rezignaci je i důsledek složitých povolebních vyjednávání

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám