Hlavní obsah

Hamáčkovi nedá Babišovo snížení daně z příjmu spát. Na jaře přitom pro něj 80 miliard nehrálo roli

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček minulé úterý předložil poslancům vlastní daňový balíček, aby rozpočet nezel po snížení daní dírou ve výši 70 až 90 miliard korun. Takový dopad by měl totiž návrh premiéra Andreje Babiše (ANO). Ještě na jaře přitom Hamáček podobnou cifru označoval za mikromanagement.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček.

Článek

Hamáček tak porušil dohodu s Babišem ze srpna, kdy se snížením daně z příjmu fyzických osob na 15 procent souhlasil. Na dotaz Novinek, co se změnilo od jara, osvětlil, že tehdejší vyjádření se vztahovalo k úplně jiným číslům a situaci.

„Bavili jsme se o deficitu státního rozpočtu, který je ve stovkách miliard, a já jsem říkal, že předpokládám, že ten problém se nevyřeší, ani kdyby se zrušil rozpočet obrany jako celek. Dával jsem tím najevo, ten problém je naprosto větší než oněch 80 miliard. Ale když to vztáhneme k současnosti, tak v situaci, kdy máme plánovaný schodek 320 miliard, tak do toho zaseknout dalších 90 mi přijde jako docela problém,“ vysvětlil nyní Hamáček na dotaz Novinek, co se změnilo.

Foto: Novinky

Co Hamáček nechce. O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy.

80 miliard nehraje roli

Reagoval tak na připomenutí jeho slov z březnového rozhovoru pro Právo. Tehdy na dotaz, zda by se „neměl přehodnotit rozpočet ministerstva obrany a jeho zakázky? Odložit plnění závazku dvou procent na obranu? A přesunout tyto prostředky na pomoc lidem postiženým pandemií?“ vicepremiér odpověděl takto:

„To je mikromanagement z mého pohledu. I kdybychom zrušili rozpočet ministerstva obrany, tak získáme 80 miliard. A my se bavíme o stovkách miliard, které budou potřeba. Osmdesát miliard nehraje žádnou roli. Jsem přesvědčen, že celá ta kompenzace se bude pohybovat ve stovkách miliard, abychom republiku znova nastartovali.“

Opozici na začátku minulého týdne překvapila nejednotnost vládních stran ohledně návrhu na zrušení superhrubé mzdy a snížení zdanění práce.

Babiš a Hamáček tlačí Sněmovnou protichůdné daňové zákony. Opozice se jim směje

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí předložil dle letní dohody s ČSSD návrh na snížení sazeb na 15 procent, třiadvacetiprocentní sazba pro vysokopříjmové občany by zůstala. O den později ale jeho koaliční kolega a vicepremiér Hamáček přišel s návrhem, který počítá se sazbami 19 a 23 procent.

Jedním z argumentů byl podle místopředsedy Romana Onderky, který ve Sněmovně Hamáčka zastupoval, také odhadovaný dopad Babišova návrhu do státního rozpočtu. Zavedení daní ve výši 15 a 23 procent by udělalo do rozpočtu díru 70 až 90 miliard.

Hamáček: 80 miliard úspor armády nehraje žádnou roli

Koronavirus

Když se totiž na jaře hledaly prostředky ke korekci státního rozpočtu, aby bylo možné co nejvíce mírnit dopady epidemie koronaviru a zavedených vládních opatření na české občany, prohlásil Hamáček v březnovém rozhovoru pro Právo, že 80 miliard z rozpočtu resortu obrany je „mikromanagement“, který nehraje úplně roli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám