Hlavní obsah

Babišův údajný střet zájmů se přezkoumávat nebude, ministerstvo smetlo podnět ze stolu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, rav

Ministerstvo spravedlnosti nezahájí přezkumné řízení k rozhodnutí Středočeského kraje ve věci údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky totiž podnět, který podala Transparency International (TI), neobsahuje nové poznatky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

„Obdržený podnět již jednou Ministerstvo spravedlnosti posuzovalo jako podnět k zahájení řízení z moci úřední podle správního řádu. Nyní se tedy jedná o již druhý podnět k zahájení přezkumného řízení v této věci, který ministerstvo spravedlnosti od TI obdrželo,” konstatoval Řepka a připomněl, že středočeský krajský úřad řízení již dříve zastavil s tím, že se přestupek neprokázal.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již dříve oznámil, že správní žalobu v případu údajného Babišova střetu zájmů nepodá, neboť ve věci neshledal závažný veřejný zájem, který podání takové žaloby podmiňuje. Zeman zároveň v odůvodnění uvedl, že závěr krajského úřadu, podle něhož premiér ve střetu zájmů není, je nesprávný.

Žalobce Zeman nebude podávat správní žalobu na Babišův údajný střet zájmů

Domácí

„Iniciovat vydání rozhodnutí soudu, které by rozhodnutí Středočeského kraje mohlo zvrátit, přitom bylo v kompetenci právě Nejvyššího státního zastupitelství, které se rozhodlo této kompetence nevyužít,” připomněl Řepka.

Nad podnětem TI se pozastavila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která označila tvrzení organizace za zavádějící a obvinila ji z politikaření.

Šéf žalobců Zeman: Babiš ovládá Agrofert, úřad rozhodl chybně

Domácí

„Překvapuje mě, s jakou neznalostí zákona byl tento podnět připraven. Je s podivem, že právníci této organizace nevědí, že kdybychom vyhověli jejich požadavku, porušili bychom zákon,“ uvedla Benešová.

„Paní Benešová nevidí, neslyší. I proto byla na ministerstvo vybrána. Pavel Zeman konstatoval, že závěr krajského úřadu je nesprávný a Babiš Agrofert ovládá. A ministerstvo teď strká hlavu do písku a tvrdí, že žádné nové poznatky nejsou. Považuji to za absurdní,“ řekl v úterý Právu v reakci na vyjádření ministerstva šéf TI David Ondračka.

Oč v případu šlo
V případu šlo o to, že se Babiš mohl dopustit přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Premiér byl podezřelý, že přes holding Agrofert, který původně vlastnil, ale v roce 2017 vložil do svěřenských fondů, nadále ovládá média ze skupiny Mafra, která pod Agrofert spadají. Podle zákona o střetu zájmů nesmí politici vlastnit periodický tisk.
Městský úřad v Černošicích, který byl v první instanci k případu příslušný kvůli Babišovu místu bydliště, střet zájmů u premiéra hned dvakrát shledal a vyměřil mu pokutu 200 tisíc korun. Odvolací středočeský krajský úřad však první rozhodnutí Černošic zrušil, a když tamní úředníci pokutu Babišovi udělili i napodruhé, tentokrát rovnou řízení pravomocně zastavil s odkazem na to, že spáchání přestupku nebylo prokázáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám