Hlavní obsah

V obchodech bude smět být jen omezený počet lidí. Zavíračka se ale posune

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

V obchodech bude od středy platit omezení počtu nakupujících. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. V pondělí to schválila vláda. K zpřísnění přistoupila i přes zlepšující se epidemiologickou situaci. Otevřeno ale budou smět mít obchody až do 21. hodiny.

Foto: ČTK

Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00. Nevztahuje se to na čerpací stanice nebo lékárny

Článek

Nařízení je součástí nového protipandemického systému (PES), který už v pátek představilo ministerstvo zdravotnictví.

„Bude upravena plocha, kterou musí mít kolem sebe v obchodech každý zákazník. Čísla se týkají zákazníků, nikoli zaměstnanců. Jejich počet se může totiž lišit a my chceme být spravedliví,” uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že opatření bude platit od středy 18. listopadu. Během úterý tedy ještě nedojde k žádným změnám.

Změní se ale otevírací doba obchodů. „Otevírací doby jsme sjednotili s dobou zákazu vycházení. Obchody budou moci být od středy otevřené déle, tedy do devíti večer,“ dodal Blatný.

Jak budou vypadat opatření podle rizikového skóre PES

Domácí

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování PES platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejmírnějším stupni budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

PES: Rizikové skóre nestoupá. Pokud se udrží, může přijít rozvolnění

Domácí

V Česku je nyní umožněn prodej pouze základních potřeb a výdej vzdáleně objednaného zboží. I když se data o vývoji epidemie zlepšují, žádné uvolnění, které by kompenzovalo novou restrikci, se zatím nekoná. Aktuálně je Česká republika v pátém, tedy nejhorším stupni.

„Jedeme přesně podle PES, od středy to platí pro všechny otevřené obchody. Je to úplně stejný režim jako na Slovensku, kde s tím není žádný problém. Bez problému se to dodržuje,“ uvedl pro Novinky ministr dopravy a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na Slovensku ale nemají zakázaný nedělní prodej, ani neomezují otevírací dobu ve všední den. Obchody to na Slovensku řeší tak, že omezí počet vozíků na počet nových zákazníků a bez vozíku se do obchodu nesmí.

Prouza: Hrozí panické nákupy 

Zástupci maloobchodníků nařízení kritizovali, zvýší podle nich riziko nákazy. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy vzroste mobilita lidí a hrozí panické nákupy.

Svaz obchodu podle Prouzy vládu opakovaně upozornil na to, že 15 metrů čtverečních je odborně nijak nezdůvodněný limit a způsobí, že se lidé budou shlukovat před prodejnami. Navíc zvýší mobilitu zákazníků, kteří se budou mezi prodejnami pohybovat a hledat nejkratší řadu. Vůbec obslouženo kvůli restrikci nebude 20 až 30 procent zájemců. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem.

Agentura ČTK uvedla, že potravinářské řetězce nyní pracují na nalezení provozního řešení pro schválenou restrikci. S jejím zavedením prý počítaly nejdříve od příštího pondělí.

Obchody v neděli poprvé neotevřou

Ekonomika

Vláda odsouhlasila v pondělí také prodloužení nouzového stavu, a to až do 20. prosince.

„Vláda se shodla, že bude žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 20. prosince. Alespoň některá z přijatých opatření totiž vyžadují omezení shromažďování. Pokud je chceme zavádět plošně, musíme prodloužit nouzový stav,“ sdělil Blatný.

Reklama

Výběr článků

Načítám