Hlavní obsah

Pomáhal Babišovi a radí Havlíčkovi. Poslanci odvolali Daniela Köppla z vysílací rady

Koaliční poslanci v úterý odhlasovali odvolání z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Daniela Köppla. Upozorňovali na to, že pomáhal Andreji Babišovi (ANO) během jeho prezidentské kampaně, také je poradcem prvního místopředsedy hnutí Karla Havlíčka. Podle zástupců ANO je to „nehorázné“. Köppl avizoval, že se chce bránit u soudu.

Foto: Česká televize ČT24

Daniel Köppl

Článek

„Daniel Köppl je ve střetu zájmů, u kterého jsme doložili důležité skutečnosti. Rada má dohlížet na nezávislost a vyváženost médií, a tak není možné, aby její člen byl součástí volebního týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše,“ upozornila místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Zdůraznila také, že Köppl působí jako poradce Havlíčka. V minulosti podle ní navíc obdržel platbu od ANO z jejich volebního účtu k senátní kampani.

Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání přitom uvádí, že členové rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch.

Sněmovní výbor doporučil odvolání Babišova poradce Köppla z RRTV

Domácí

O odvolání Köppla z rady chtěli poslanci jednat už třikrát, nikdy se jim to ale nepodařilo, protože opozice jednání zdržovala. V úterý si tak poslanci jednání o odvolání zařadili jako pevný bod na pořad schůze na 18. hodinu.

„Lidé by měli vědět, že pravidla platí pro všechny,“ prohlásila Richterová už před minulou schůzí.

Havlíček: Koalice chce ukázat politickou sílu

Podle zástupců ANO je to „nehorázné“. „Rozumím, když odvoláte nějakého politika, třeba poslance. Něco jiného je, ale pokud máme odvolávat nepolitiky z odborných funkcí, kteří se do slova a do písmene provinili pouze tím, že s spolupracují s nějakou politickou stranou,“ rozčílil se na plénu Havlíček.

„Zodpovězme si, jestli je pan Köppl kompetentní. Velmi dobře víte, že patří mezi nejzkušenější členy rady, je aktivní v akademické sféře, je respektovaný a slušný. Důvod, který uvádíte, je zástupný,“ zdůraznil.

Podle něj chce koalice pouze „prokázat svou politickou sílu“. „Kdybychom chtěli a začali také rozebírat jednotlivé členy rady, tak bychom mohli zrestaurovat radu a svým způsobem vyloučit kde koho z té rady, ale nemáme na to 108,“ uvedl s odkazem na to, že předseda rady Václav Mencl je členem ODS.

Odvolání Köppla nakonec zástupci vlády po dlouhé diskuzi v úterý prohlasovali 87 hlasy. Proti bylo 70 opozičních poslanců.

Köppl se hájí slovy, že zákon neporušil. Proti odvolání se hodlá bránit u soudu.

Původní daň na naftu se do prázdnin vrátit nestihne

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám