Hlavní obsah

Sněmovní výbor doporučil odvolání Babišova poradce Köppla z RRTV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní volební výbor ve čtvrtek doporučil plénu odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli střetu zájmů. Návrh Jana Laciny (STAN) podpořili koaliční poslanci, opoziční se hlasování zdrželi nebo byli proti. Köppl je spojován s volebním týmem neúspěšného prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle výboru jednal proti nestrannosti a nezávislosti. Köppl se hájil slovy, že zákon neporušil.

Foto: Česká televize ČT24

Daniel Köppl

Článek

„Červená linie byla v tomto případě překročena,“ uvedl Lacina ke Köpplově působení. Pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová upozornila nejen na televizní rozhovor, v němž byl Köppl označen jako člen Babišova volebního týmu, ale také na platbu, kterou dostal loni z transparentního účtu hnutí ANO.

„Fakta zazněla, jsou neoddiskutovatelná,“ podotkl předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob.

„Jsem si jistý, že jsem neporušil žádné právní ustanovení,“ řekl členům výboru Köppl.

Připustil, že jeho televizní vystoupení nebylo šťastné, tvrdil ale, že mluvil jen o faktickém stavu věcí. Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání uvádí, že členové rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch.

Babiše opouštějí nejvěrnější. Po Prchalovi končí i šéfka kampaně a mluvčí

Domácí

„Nejsem členem marketingového týmu hnutí ANO ani volebního týmu hnutí ANO,“ uvedl Köppl. Poznamenal, že peníze od ANO dostal na základě smlouvy na zpracování rozboru, který obsahoval jen popis stavu, nikoli doporučení postupu.

Poslanec ANO Martin Kolovratník podotkl, že interpretace zákonného zákazu „vystupování ve prospěch“ je subjektivní.

Podle jeho mínění se vztahuje na situace, pokud by člen RRTV například vyzdvihoval politický subjekt nebo vyzýval k jeho volbě.

Kolovratníkův kolega z hnutí Stanislav Berkovec uvedl, že nezaznamenal případ, že by Köppl členství v RRTV zneužil nebo využil nebo že by ovlivňoval ANO.

RRTV před týdnem uvedla, že Köppl mohl porušovat zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a být ve střetu zájmů.

Koaliční poslanci dnes citovali i ustanovení, podle kterého mohou členové jinou výdělečnou činnost vykonávat jen tak, aby neohrozili výkon své funkce ani důvěru v nezávislost a nestrannost rady.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má 13 členů. Köppla vybrala Sněmovna v červenci 2021, do volby ho nominovalo ANO.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání.

Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Prchal u Babiše skončil

Domácí

Reklama

Související témata:
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Výběr článků

Načítám