Hlavní obsah

Policista: Útoky Hamásu nevylučuji i mimo Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by se nemělo aktivně zapojovat do konfliktu v Izraeli a Gaze, protože by to mohlo zvýšit bezpečnostní riziko přímo v tuzemsku. Právu to řekl ředitel Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě Břetislav Brejcha.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Pohled ukazuje domy a budovy zničené izraelskými údery ve městě Gaza, 10. října 2023

Článek

Jak by měla Česká republika jako podporovatel Izraele reagovat na konflikt?

Určitě bychom se podle mě neměli do probíhajícího konfliktu aktivně zapojit. Myslím si, že by to mělo potenciál zvýšení bezpečnostního rizika v Česku. Proto v tuto chvíli aktivní zapojení nepředpokládám.

Hamás je považován za teroristickou organizaci i v českých bezpečnostních kruzích? Jak nebezpečný je?

Boj proti Izraeli je jedním z hlavních cílů Hamásu. Jeho militantní křídlo provádí již od svého vzniku v roce 1987 ozbrojené akce, ať již formou ostřelování, nebo přímých teroristických útoků. Tyto útoky si vyžádaly podle informací z různých zdrojů až desetitisíce obětí na obou stranách. Je důležité uvést, že Hamás primárně útočí proti svým cílům na území Izraele. Vyloučit ohrožení izraelských cílů mimo tuto oblast v souvislosti s aktuální eskalací konfliktu však stoprocentně není možné.

Má svoje příznivce či nějaké členy v Česku?

Lze předpokládat, že část Palestinců, včetně těch trvale žijících v Česku, sympatizuje s cíli hnutí Hamás, tedy s osvobozením Palestiny a ustanovením nezávislého muslimského státu. Tímto fokusem nahlížejí i na ozbrojený boj proti Izraeli, který je v jejich očích hlavní překážkou k jeho dosažení. Nemáme aktuálně informace o přímém zapojení osob majících vazbu na ČR do konfliktu. Nepřímou pomoc různými způsoby, včetně například finanční podpory, však historicky vyloučit nelze.

Pro Čechy v Izraeli vyrazí další repatriační let

Domácí

Jak mohlo dojít k takto překvapivému a nečekanému útoku na Izrael ze strany Hamásu?

Tato otázka je spíše předmětem vojenské strategie útočníka a zpravodajských služeb. Lze se ale domnívat, že napadení v tomto rozsahu očekávané nebylo. Jsem si jistý, že vyhodnocení příčin bude otázkou bezpečnostních analýz v dalším období.

Nebyl na podobný scénář Izrael připraven?

Domnívám se, že Izrael patří mezi státy, které se dlouhodobě pohybují v realitě zvýšeného bezpečnostního rizika. Patří mezi země, které věnují bezpečnostním otázkám značnou pozornost a mají svá opatření včetně těch vojenských na vysoké úrovni. Každá „nečekaná“ vojenská operace většího rozsahu může zpočátku zaskočit. Otázkou je následná schopnost se účelně bránit a přijmout opatření snižující dopady útoku. V tomto směru se domnívám, že Izrael připraven je.

Selhaly izraelské bezpečnostní složky, tajné služby, policie, armáda, že před tímto útokem nevarovaly?

Tohle je otázka zpětných analýz, ale v principu si to nemyslím. Jde o oblast, ve které je dlouhodobé napětí, v jehož důsledku zde dochází pravidelně k bezpečnostním incidentům s různou intenzitou i dopadem.

Jaký bude podle vás další vývoj tamní situace?

Již současné informace z otevřených zdrojů ukazují na masivní nasazení izraelských ozbrojených sil v konfliktní oblasti. Vývoj se dá těžko předpokládat, ale pokud se do konfliktu aktivně nezapojí další strany, může dojít ke stabilizaci ozbrojené části konfliktu v řádu týdnů. Je třeba mít ale na paměti, že velkou roli tu nadále může hrát především aktivní podpora z Íránu, a to poskytovaná jak hnutí Hamás, tak i libanonskému Hizballáhu. Podle některých odborníků eskalace konfliktu v Izraeli může využít také Rusko, kterému prospívá odklonění zájmu pomoci od konfliktu na Ukrajině jiným směrem.

Vůdce izraelských Arabů vyzval Hamás, aby propustil část rukojmí

Blízký a Střední východ

Má nebo může mít v této válce nějakou roli tamní policie? Jakou? Co může dělat?

Vycházím z obecné role policie v době ozbrojeného konfliktu vojenského charakteru, která spočívá v ochraně obyvatelstva před trestnou činností a v udržování veřejného pořádku. V této souvislosti ale předpokládám, že dojde, respektive že již došlo, k posílení přítomnosti izraelské policie na veřejnosti.

Sleduje česká policie tamní situaci a řeší ji nějak?

Policie situaci sleduje od počátku eskalace vztahů nepřetržitě a okamžitě zvýšila dohled v místech, kde by mohlo dojít k ohrožení objektů a prostor zvláštního významu. Dalším cílem je v tuto chvíli zajistit maximální bezpečnost a veřejný pořádek v rámci probíhajících veřejných shromáždění, jejichž prostřednictvím vyjadřují obě strany své názory. Dá se očekávat, že se takové akce budou konat s ohledem na podporu jedné či druhé strany, už jsou některé i nahlášené. Policie na ně má upřenou pozornost, budeme každopádně si­tuaci kontrolovat a dbát na to, aby byl dodržován zákon.

Řeší to nějak přímo vaše Národní centrála proti terorismu? Zabýváte se nějak situací v Izraeli a okolních zemích?

Náš útvar aktivně sbírá a vyhodnocuje dostupné informace z České republiky i od zahraničních partnerů. Z hlediska činnosti služby kriminální policie a vyšetřování došlo napříč všemi úrovněmi ke zintenzivnění operativně pátrací činnosti směřující ke zjištění relevantních poznatků o dopadu situace v Izraeli na Českou republiku.

Jsme v kontaktu se zpravodajskými službami ČR a se zaměřením na bezpečnostní situaci u nás doma, máme úzkou spolupráci zejména s Bezpečnostní informační službou, kde dochází k okamžité výměně informací, které společně a průběžně vyhodnocujeme. Policie udělá vše, co je v jejích silách, aby se aktuální zhoršení vztahů mezi Izraelem a Palestinou nepromítlo negativně do bezpečnostní situace u nás.

Věřím, že všichni, kdo se cítí být zainteresováni do této si­tuace, si plně uvědomují hodnotu, kterou představuje míra bezpečí, ve které žijeme, a že s plným vědomím případných následků, kdy je česká policie připravena vymáhat platné právo, nedojde ze žádné strany ke zneužití této situace k eskalaci násilí v České republice.

Břetislav Brejcha

Vystudovaný právník a dlouholetý policista vede od ledna nově vzniklý policejní útvar – Národní centrálu proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK). Ten řeší mimo jiné i teroristické organizace, mezi něž patří také hnutí Hamás. Před nástupem do funkce Brejcha působil 25 let v Národní protidrogové centrále, kde se stal i náměstkem. Kromě toho v letech 2014 a 2016 působil jako velitel policejní mise v Afghánistánu, kde se podílel na vzdělávání místních kriminalistů.

Lipavský: Podporujeme právo Izraele se bránit. Neznamená to ale, že neuznáváme legitimní aspirace Palestinců

Domácí

Reklama

Související témata:
NCTEKK SKPV
Břetislav Brejcha

Výběr článků

Načítám