Hlavní obsah

Vůdce izraelských Arabů vyzval Hamás, aby propustil část rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Po sobotním útoku Hamásu na Izrael vyzval Mansúr Abbás, šéf největší arabské politické strany v Izraeli, ke klidu a solidaritě s těmi, kteří se ocitli v nesnázích. Hamás by podle něj měl propustit ženy, děti a staré lidi držené jako rukojmí.

Foto: Profimedia.cz

Mansúr Abbás při projevu v Knesetu (izraelském parlamentu)

Článek

„Bude to humanitární gesto, které se od vás očekává. (…) Víte dobře, že pravidla islámu nás zavazují k tomu, nebrat ženy, děti či starce jako rukojmí.“ Těmito slovy se podle agentury Reuters v úterý obrátil Mansúr Abbás (není příbuzný s předsedou Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, jde o shodu příjmení - pozn. red.), předseda nejsilnější arabské politické strany v Izraeli, na představitele Hamásu.

Islamistické hnutí Hamás, které Evropská unie a USA vedou na seznamu teroristických organizací, zahájilo v sobotu překvapivý útok na Izrael. Kromě zmasakrování zhruba 1200 lidí Hamás také odvlekl do Pásma Gazy větší množství rukojmí (odhady se pohybují mezi 100 a 150 osobami). Očekává se, že je bude chtít vyměnit za tisícovky palestinských vězňů, kteří jsou drženi – často dlouhé měsíce bez řádného procesu – v izraelských věznicích.

Za každý vybombardovaný dům zabijeme jedno rukojmí. A budeme nuceni to vysílat, vyhrožuje Hamás

Blízký a Střední východ

Mansúr Abbás je předsedou arabské strany Sjednocená arabská kandidátka (Ra'am), která má ve 120členném izraelském parlamentu aktuálně pět poslanců. Podíl etnických Arabů na populaci území, které Stát Izrael v současnosti efektivně ovládá (tj. včetně anektovaného Východního Jeruzaléma a Golanských výšin), je ale mnohem vyšší – žije jich tam přes dva miliony, tj. tvoří asi 20 procent obyvatelstva.

„Zůstaňte v klidu“

Mansúr Abbás vyzval ihned po vpádu Hamásu arabské obyvatelstvo ke klidu. „Ve světle tragických událostí tohoto rána (…) zůstaňte v klidu, dodržujte veřejný pořádek. Zdržte se násilí a nereagujte na provokace,“ napsal Abbás podle listu The Times of Israel na sociální síti. Reagoval tak na provolání představitelů Hamásu vyzývající izraelské Araby, aby se k revoltě připojili.

Abbás také vyzval k solidaritě s těmi, kteří se v důsledku útoku Hamásu dostali do potíží. Velká většina izraelských Arabů sice žije na severu Izraele ve městech, izolované komunity však obývají i venkovské oblasti nedaleko hranice s Pásmem Gazy. Sobotnímu vraždění Hamásu padly mimo jiné za oběť i desítky tamních arabských beduínů.

Od soboty, kdy útok Hamásu na Izrael začal, nebyly z arabských měst v Izraeli hlášeny žádné větší nepokoje.

Lipavský: Podporujeme právo Izraele se bránit. Neznamená to ale, že neuznáváme legitimní aspirace Palestinců

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám