Hlavní obsah

Lipavský: Podporujeme právo Izraele se bránit. Neznamená to ale, že neuznáváme legitimní aspirace Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podporujeme právo Izraele se bránit, uvedl ve středu ráno na tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poté, co zemi v úterý navštívil. Zároveň zdůraznil, že to neznamená, že by Česko neuznávalo „legitimní aspirace“ palestinského lidu. Hamás jim ale nabízí jen teror a krveprolití.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Barbarský útok teroristů z Hamásu mě naprosto šokoval. Panu ministru Kohenovi (izraelský ministr zahraničí) jsem sdělil, že Česko plně podporuje právo Izraele na sebeobranu,“ uvedl ve středu Lipavský.

„To samozřejmě neznamená, že by Česko neuznávalo legitimní aspirace palestinského lidu. Nicméně je potřeba jednoznačně říct, že Hamás tyto aspirace v žádném případě nereprezentuje. Nic palestinskému lidu nenabízí než pouhý teror a další krveprolití,“ zdůraznil s tím, že vraždění, mučení a únosy civilistů do civilizovaného světa nepatří.

„A rozumím tomu, že to Izrael nenechá bez odezvy,“ upozornil ministr zahraničí.

Lipavský: Z Izraele se snaží dostat ještě desítky Čechů

Domácí

Lipavský přicestoval z Izraele v noci z úterka na středu. Zemi, jež je po vpádu teroristů ve válečném stavu, přijel osobně podpořit jako první západní politik.

„Považoval jsem za důležité osobně vyjádřit napadenému Izraeli jednoznačnou podporu za ČR,“ vysvětlil.

„V Bruselu nastal chaos“

Lipavský na tiskové konferenci komentoval i kroky Evropské komise, která v úterý nakonec couvla ze svého oznámení, že okamžitě zastaví platby na podporu palestinského obyvatelstva. Místo toho uvedla, že tuto pomoc „urychleně přezkoumá“, aby se ujistila, že peníze nebyly zneužity.

Pro zastavení plateb byl evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi, proti se ale postavil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell, který trval na tom, že by to „trestalo všechny Palestince, poškodilo zájmy EU v regionu a jen by ještě více povzbudilo teroristy“.

„V Bruselu nastal trošku chaos ohledně této záležitosti,“ komentoval to Lipavský.

„Naše pozice je taková, že je potřeba dodržovat humanitární právo, mezinárodní právo, umožnit i humanitární práci. Nechci komentovat konkrétní dodávky, ale to je obecný princip, na kterém se shodne celé mezinárodní společenství,“ upozornil.

Zároveň připomněl, že revize projektů EU proběhne. „Dokonce letos žádné financování neprobíhalo, takže diskuze je trošku ve virtuální realitě. Na druhou stranu Česko bude prosazovat, aby tam nebyly žádné finanční prostředky, které by mohly jít na podporu jakýchkoliv teroristických aktivit. Věřím, že to se podaří ověřit a zajistit,“ dodal šéf české diplomacie.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý Novinkám řekl, že podle něj by bylo správné, kdyby Evropská komise nyní platby pozastavila.

Lipavský navštívil Izrael. Ze země veze do vlasti 34 Čechů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám