Hlavní obsah

Počet nakažených na Karvinsku poroste. Hygienici ale uklízejí

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Podle moravskoslezských hygieniků sice ještě budou čísla nakažených na Karvinsku pár dní stoupat, pak ale očekávají jejich pokles. Hygieně se totiž již podařilo ohniska kolem karvinských dolů zpracovat a nyní se pustila do takzvaného úklidu.

Článek

„To znamená, že teď už zpracováváme jen kontakty, které zůstaly z nějakého důvodu nevyřešené. Těm lidem se nikdo nedovolal nebo byli na dovolené. Je potřeba si uvědomit, že během velmi krátké doby se mezi horníky objevilo 850 případů, s jejich trasováním nám pomáhalo půl republiky,“ řekl Právu ostravský hygienik Petr Kopřivík.

Dodal, že nyní se tedy vše kontroluje a řeší se nedodělky. „Protože když každý jednotlivý případ není hotový, nejde založit a vykázat. Vše postupně doděláváme. Proto se objevují další případy na Karvinsku, nejde o nové ze včerejška,“ líčil Kopřivík s tím, že předpokládá, že tohle uklízení bude trvat ještě několik dnů. „Jde už jen o jednotky případů.“

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Muž projíždí areálem nemocnice v Karviné.

Hygiena se podle něj nyní ještě vypořádává s pracovníky dolů, kteří jsou cizinci. „Jsou z Polska, Slovenska a Ukrajiny. Předáme je k dořešení jejich zemi. Co se týká případů v Moravskoslezském kraji mimo doly, tak těch je málo. Uvidíme, jak dopadne testování ve frýdecko-místecké firmě DEVA, kde se nákaza objevila v úterý,“ upozornil Kopřivík.

Firma stojí

Firma DEVA, která ve Frýdku-Místku vyrábí ochranné oděvy pro hasiče a v březnu šila nanoroušky, zastavila ve středu kvůli nakaženým pracovníkům provoz. A to ve chvíli, kdy měla potvrzenou necelou dvacítku nakažených zaměstnanců. „Ve firmě bylo otestováno 71 lidí, pozitivních je 17, zbytek se ještě testuje,“ napsal ve středu odpoledne na svůj facebookový profil primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Firma z Frýdku-Místku, která šije roušky, zastavila provoz. Má 17 nakažených

Domácí

Občané města ho totiž od rána bombardovali dotazy, co se ve firmě děje.

Primátor společnost pochválil, protože podle něj v okamžiku, kdy zjistila první pozitivní případ, kontaktovala hygienu, město i další instituce. „Navíc se rozhodla uzavřít na další tři týdny provoz. Pak budou následovat dva týdny celozávodní dovolené. Firma se tak snaží zabránit šíření další nákazy. Tomu říkám zodpovědný přístup,“ píše Pobucký, podle něhož situace na Frýdecko-Místecku není tak závažná jako v okrese Karviná.

„Počty aktuálně nemocných jsou u nás asi pětinové než na Karvinsku. Nicméně pojďme všichni dodržovat pokyny hygieniků, ať se toho viru zbavíme co nejrychleji a vrátí se nám život do normálu. Společně to zvládneme,“ vyzývá frýdecko-místecký primátor.

V moravskoslezském regionu aktuálně zůstává v karanténě 1598 lidí a hospitalizováno je 44 nemocných, o čtyři více než v úterý. Z koronaviru se dosud vyléčilo 1136 lidí a 66 v souvislosti s nákazou zemřelo. Nemocných je aktuálně 2250. Od počátku pandemie se v Moravskoslezském kraji nakazilo 3452 lidí.

Moravskoslezský kraj ve středu zaznamenal 77 nových případů lidí s onemocněním covid-19. O den dříve to bylo 41 případů. Už druhý den počet nakažených v celém Česku opět přesáhl stovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám