Hlavní obsah

Prezident po devíti letech v Senátu. Zeman chtěl horní komoru nechat vyhladovět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel přišel ve čtvrtek do Senátu. Je to první ústavní instituce, kterou ve funkci navštívil po své inauguraci. Do horní komory zavítala úřadující hlava státu poprvé po skoro devíti letech, Miloš Zeman tam byl naposledy v roce 2014. 

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Petr Pavel (vlevo) s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS)

Článek

Po příchodu Pavla do sálu Senátu zazněla hymna. Následně se chopil slova šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS). „Je mi velkou ctí, že po osmi letech, deseti měsících a jednom dni mohu přivítat v jednacím sále prezidenta republiky. Osobně to považuji za symbolické, je to návrat k ústavnosti, k normální politické kultuře a věřím, že i k normální spolupráci,“ řekl.

A doplnil: „Tím, že jste se dostavil, pane prezidente, do českého Senátu, jste udělal krok, aby se tak stalo v plné míře. My jsme ke spolupráci připraveni a jsme připraveni respektovat váš úřad.“

O narovnání vztahů mezi Hradem a horní komorou mluvil pak ve svém projevu i Pavel. Řekl, že je pro něj čest, že jeho první cesta vede do Senátu. „Moji předchůdci měli zjednodušeně řečeno k Senátu problematické vztahy. Já bych chtěl napravit vztahy těchto dvou ústavních institucí,“ řekl.

Volební právo od 16 let? Prezident Pavel by byl pro

Domácí

Prezident se senátory mluvil o vzájemných vztazích horní komory a Hradu, a to nejen ve vazbě na přijímání zákonů nebo diplomacii. Pavel má třeba letos navrhnout Senátu ke schválení sedm kandidátů na ústavní soudce, tedy téměř polovinu členů Ústavního soudu.

„Rozhodl jsem se, že výběr kandidátů bude transparentní. Sestavil jsem konzultační panel složený z významných odborníků, kteří mi pomohou vybrat ty nejlepší kandidáty. Nakonec vám navrhnu takové kandidáty, s jejichž kvalitami budu naprosto souznět,“ řekl k tomu v Senátu.

Zdůraznil také, že by měla v zahraniční politice Česká republika mluvit jedním hlasem. Prohlásil také, že chce jezdit po celé zemi, mluvit s lidmi a naslouchat jim. „Chci připomínat témata, na která se zapomíná, nebo se jim vyhýbáme, jelikož na jejich řešení nemáme tolik odvahy,“ uvedl.

V závěru svého proslovu se opět vrátil ke vztahům mezi horní komorou a Hradem. „Věřím, že mé vztahy se Senátem budou otevřené a korektní. A doufám, že to takto budete vnímat i vy,“ uvedl.

Krátce po svém vystoupení pak obdržel od šéfa Senátu Miloše Vystrčila dva dárky, a to trvanlivý inkoust a senátní pero se čtvrtečním datem. „Píše písmem svobodným a demokratickým,“ prohlásil Vystrčil.

Zeman označoval Senát za zbytečný

Návštěvu horní parlamentní komory po uvedení do úřadu slíbil Pavel při schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Ta se konala počátkem února také v Senátu, tehdy byl Pavel už zvolený, funkce se ale ujal až na počátku března.

Prezident Zeman naposledy senátory na jejich schůzi navštívil v květnu 2014. O Senátu se vyjadřoval jako o zbytečné ústavní instituci, kterou by bylo možné vyhladovět, tedy zrušit její financování ze státního rozpočtu.

Senát Zemana v minulých letech kritizoval za jeho kontroverzní výroky a postoje. V roce 2019 schválil návrh ústavní žaloby na Zemana kvůli hrubému porušování ústavy, Sněmovna v tehdejším složení ale k návrhu nezbytný souhlas nepřipojila.

Horní komoru i přes návštěvu prezidenta čeká pracovní den. Odpoledne mají senátoři projednat zákony o kompenzaci zdravotnickým zařízením v souvislosti s epidemií koronaviru, novelu občanského soudního řádu a schvalovat mají také misi vojenských policistů do týmu vyšetřovatelů válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese.

Být prezident? Je to fajne, řekl Pavel v Ostravě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám