Hlavní obsah

Volební právo od 16 let? Prezident Pavel by byl pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel by pravděpodobně byl pro snížení věkové hranice u prvovoličů ze současných 18 na 16 let. Mladí lidé podle jeho zkušeností mají dostatečný přehled o situaci v zemi a rozhodně by neznamenali u volebních uren bezpečnostní riziko.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

Prezident to v úterý řekl během besedy na Gymnáziu Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, které navštívil během svého dvoudenního pobytu v Moravskoslezském kraji. Dotaz týkající se možnosti volit od 16 let mu položil jeden ze studentů.

Pavel uvedl, že za poslední čtyři roky absolvoval řadu besed se studenty středních škol po celé České republice. Během nich dospěl k názoru, že mladí lidé mají dostatečný přehled o dění v zemi.

„Často větší než generace jejich rodičů, kteří už mnohdy na věci veřejné z různých důvodů rezignovali,“ poznamenal. Dodal, že šestnáctiletí voliči by podle něj nebyli hrozbou pro český volební systém. „Naopak,“ řekl.

Na podvečerním brífinku pak k tématu ještě podotkl, že v některých zemích je hranice volebního práva nižší než 18 let, takže by se Česká republika mohla inspirovat. Na dotaz, zda by tento krok měl jít v ruku v ruce například se snížením hranice plné trestní odpovědnosti, však Pavel nemá jednoznačnou odpověď. „Je to spíše otázka pro právníky,“ řekl.

Anketa

Jste pro snížení hranice volebního práva z 18 na 16 let?
Ano
17,8 %
Ne
82,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15868 čtenářů.

Snížení věkové hranice u volebního práva na 16 let je téma, které se řeší v některých dalších zemích. Například v Německu poslanci tamního Spolkového sněmu už rozhodli, že do europarlamentu budou moci volit lidé od 16 let.

Podobné úvahy mají i zástupci některých spolkových zemí. Podle některých zastánců by to vedlo k vyšší volební účasti. Odpůrci argumentují tím, že od sebe nelze oddělovat věkové hranice pro plnoletost, právní odpovědnost a právo volit.

V Česku o snížení hranice u obecních voleb hovořili před lety například zástupci STAN či Strany zelených. Aktivní volební právo od 16 let mají obyvatelé Nikaragui, Brazílie či Rakouska. Obyvatelé Malty, Estonska mohou v 16 letech volit v komunálních volbách.

Návštěvu Tchaj-wanu Pavel neplánuje, zbytečně by to prý škodilo obchodu s Čínou

Domácí

Prezident dorazil do Ostravy. Přivítal ho „rebel“ Vondrák

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám