Hlavní obsah

Petr z Olomoucka je nevyléčitelně nemocný, přesto pomáhá jiným dětem přemoci strach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctiletý Petr Čánecký z Bohuňovic na Olomoucku je normální kluk. S jednou osudovou výjimkou. Má nevyléčitelně nemocné srdce. Čas, který od útlého věku strávil s rodiči v nemocnicích, by se dal počítat v měsících, možná i letech. To mu ale nezabránilo v tom, aby si například zahrál v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Foto: FNOL

Petr Čánecký se svou nemocí statečně bojuje.

Článek

Jeho zkušenosti a extrovertní povaha byly také důvodem, proč jej Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) požádala, aby se pro další dětské pacienty stal průvodcem procedurou zavedení a převazu tzv. PICC katetru (periferně zavedený katetr končící v centrálním žilním řečišti).

Souhlasil i proto, že si péče, která se mu ve FNOL dostává, cení. Vznikla tak první edukační brožura z uvažované ediční řady Děti dětem. Rodina Čáneckých při této příležitosti vyhlásila sbírku na Petrovu podporu.

Foto: FNOL

Péče, která se mu v olomoucké Fakultní nemocnici dostává, si Petr Čánecký cení.

„Petr se narodil se srdečním onemocněním, které i přes časnou léčbu vedlo ke změně v plicních cévách. Enormní zátěž srdce postupně vedla k jeho selhávání. Zhruba tři roky je mu podávána speciální léčba, kterou je nutné aplikovat nitrožilně,“ popsal lékař mobilního hospice Nejste sami Martin Wita, který o chlapce pečuje společně s odborníky z Dětské kliniky a I. interní kliniky – kardiologické FNOL.

Terapie sice nedokáže Petrovo onemocnění vyléčit, ale zpomalí jeho průběh.

„Byl mu zaveden centrální žilní katetr, kde je nutné čtyřiadvacetihodinové podávání léku. Nastaly však situace, kdy tento žilní přístup nebyl dostatečný. Proto bylo rodině nabídnuto zavedení dalšího centrálního žilního katetru. Nebylo by pak nutné opakované zavádění a píchání krátkodobých cévních vstupů,“ uvedl Wita.

Po operaci kýly domů. Nemocnice posilují jednodenní péči

Domácí

„Zajištění žilního vstupu u dětí se řadí mezi výkony vyžadující vysokou odbornou erudici, praktickou zručnost a empatii. Pokud se úkon nepovede, může být tato procedura pro dítě i jeho blízké traumatizujícím zážitkem, který pak dlouhodobě ovlivňuje spolupráci dítěte při poskytování další zdravotní péče. Proto je důležité, abychom vybrali ten nejvhodnější typ katetru již na začátku léčby,“ uvedla vedoucí sestra PICC týmu FNOL Martina Douglas.

PICC katetr je jednou z možností dlouhodobého zajištění na dobu měsíců i let. Využití nachází při podávání léků, výživy či krve a krevních derivátů. Je nezbytný u značné části hospitalizovaných pacientů, své místo však má také u ambulantní formy léčby i v domácím prostředí.

Na zavedení tohoto typu katetru je nutné dítě i jeho rodinu připravit. Vedoucí lékař PICC týmu Martin Troubil vždy s rodiči prodiskutuje, jak bude vlastní výkon probíhat.

Foto: FNOL

Petr Čánecký rád fotí a natáčí videa.

„Snažíme se vše vysvětlit i názorně a zbavit dítě i rodiče obav. Využíváme panáčka Pikáčka, kterého nám poskytla nezisková organizace Šance, a děti i rodiče mohou získat představu, jak takový katetr vypadá a vyzkoušet si i převaz. Napadlo nás ale, že by nám v duchu rčení příklady táhnou mohla pomoci publikace, díky níž bychom dětem ukázali postup na příkladu jiného dítěte, které už výkon absolvovalo,“ konstatoval Troubil.

A tak požádali o spolupráci rodinu Petra Čáneckého. „Věděli jsme, že Péťa rád fotí a natáčí videa, a že si dokonce zahrál v seriálu Ordinace v růžové zahradě. To, že jsme jej při zavedení PICC katetru mohli fotit, přitom bylo i pro něj určitou motivací, aby všechno zvládl,“ vysvětluje Martina Douglas.

Být se svým dítětem. Sloupek Saši Uhlové

SALON

První brožura z uvažované ediční řady s názvem Děti dětem přibližuje zavedení katetru a jeho převaz formou fotoseriálu, který doplňují Petrovy komentáře jednotlivých kroků.

„Jestli jsem se bál? Jasně, trochu jo, nebudu si hrát na hrdinu. Nevěděl jsem moc, jaký to bude. Bolesti jsem se ani tak nebál, jenom jsem nevěděl, co mě čeká. Můžu ale říct, že nakonec to bylo všecko v pohodě. Je teda pravda, že to zavedení úplně příjemný nebylo. Když mi tu malou ranku dělali, cítil jsem to. Ale nijak hrozný to nebylo, to zas ne,“ odpovídá například v úvodu útlé publikace na otázku, jak celou proceduru prožíval.

Brožura představuje i jeho samotného, a to jak v medailonu, tak využitím jeho vlastních fotografií.

Péče o nevyléčitelně nemocného chlapce je pro rodiče extrémně náročná. Nevzdávají sice boj za jeho uzdravení, ale synova diagnóza jim moc nadějí nedává. „Děláme všechno pro to, aby byl spokojený, a kromě častých návštěv nemocnic a bolesti zažil taky nějakou radost. Prostě se snažíme, aby měl možnost plnohodnotně prožít své dny,“ svěřila se maminka Alena Čánecká.

Sbírka na crowdfundingové platformě Donio má pomoci rodině při péči. Peníze budou využity třeba na každodenní nákupy zdravotnických potřeb či na velmi časté cesty do nemocnice. „Budeme moc vděční za podporu,“ uvedla Petrova matka.

Děti mají při hospitalizaci nárok na přítomnost rodiče. Nepřetržitě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám