Hlavní obsah

Děti mají při hospitalizaci nárok na přítomnost rodiče. Nepřetržitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti hospitalizované v nemocnicích mají nárok na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce. Stanovilo to ministerstvo zdravotnictví, které upravilo metodický pokyn pro nemocnice. Dosavadní praxe byla rozličná v různých zařízeních.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vydáním metodického pokynu reagovalo na podnět Kanceláře veřejného ochránce práv.

„Dítě má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce při poskytování zdravotních služeb,“ uvedlo ministerstvo v materiálu, který se týká všech hospitalizovaných nezletilých.

„Poskytovatelé jednodenní nebo lůžkové péče mají nadto povinnost umožnit pobyt zákonného zástupce společně s hospitalizovaným dítětem, pokud to umožňuje vybavení zdravotnického zařízení a zároveň nebude narušeno poskytování zdravotních služeb,“ dodalo ministerstvo.

Lékařských pohotovostí by mohlo být méně, navrhuje Válek

Domácí

„Poskytování zdravotních služeb může být pro dítě náročnou životní zkušeností, jelikož se podrobuje zdravotním výkonům, které někdy doprovází strach nebo bolest. Pokud je však v přítomnosti rodiče, má to velice pozitivní dopad nejen na jeho psychiku, ale i psychiku samotných rodičů,“ připomněl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nárok na přítomnost u dítěte se vztahuje na oba zákonné zástupce. Je přitom na rodičích, aby se dohodli, kdo bude u potomka přítomen. Jejich právo může být omezeno v případě, že by nebyli schopni vzájemné dohody a hrozilo by narušení péče.

Anketa

Souhlasíte s tím, že mají nemocnice zajistit jednomu z rodičů nepřetržitou přítomnost u hospitalizovaného dítěte?
Ano
93 %
Ne
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12206 čtenářů.

Zdravotnické zařízení může po zákonných zástupcích požadovat prokazatelné náklady, nicméně „nemůže úhradou těchto nákladů podmínit vlastní výkon práva na přítomnost doprovodu dítěte“.

„Metodický pokyn z dílny ministerstva zdravotnictví je jakousi ‚kuchařkou‘ pro všechny poskytovatele zdravotních služeb v řešení přítomnosti zákonných zástupců a osob blízkých při poskytování zdravotních služeb u dětských pacientů,“ uvedl Válek.

Metodický pokyn ministerstvo připravovalo s odbornými společnostmi i zástupci nemocnic, lékařů, potažmo Kanceláře veřejného ochránce práv a zmocněnkyní vlády pro lidská práva.

Zákon zapomněl na děti. Posledním dětským ozdravovnám v Česku hrozí zánik

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám