Hlavní obsah

Po operaci kýly domů. Nemocnice posilují jednodenní péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno na operaci a ještě ten samý den domů. Menší nekomplikované zákroky se obejdou i bez hospitalizace v nemocnici. Postupně k tomu dospívá stále více nemocnic. Jednodenní péče jim uvolní kapacity na složitější operace a pomůže zvýšit dostupnost péče pro více lidí.

Otevření centra jednodenní péčeVideo: Novinky

 
Článek

Několik tisíc pacientů chtějí ročně přijmout lékaři v nově otevřeném centru jednodenní péče při berounské nemocnici, která patří pod zdravotnický holding AKESO.

„Dnešní doba je taková uspěchaná a pro pacienta je důležité, že se může vrátit domů ke své rodině. Pomůže mu to výrazně psychicky, kdy snáší pooperační stres a bolest lépe, než když leží v cizím prostředí,“ přiblížil primář tamního chirurgického oddělení Petr Zeithaml.

Tento typ péče nemíří na starší pacienty, u kterých hrozí kvůli početným zdravotním problémům komplikace. Naopak. Cílem je, aby u pacienta hrozilo minimum komplikací. A pokud by se přece jen nějaké objevily, musí mít klinika domluvenou jinou nemocnici s lůžky, kde ho ošetří. „Pokud se objeví komplikace, je možné 24 hodin denně navštívit naši ambulanci a plánujeme i pooperační kontroly, kde můžeme problémy objevit,“ dodal primář. Péče je hrazena z pojištění.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Představení Centra jednodenní péče zdravotnického holdingu AKESO v Berouně. Ukázka operace na jednom ze sálů

Umělá inteligence má budoucnost i ve zdravotnictví. Půjde o bilionový byznys

Software

Po otevření centra jsou ročně schopni odoperovat 6000 pacientů, dopracovat se chtějí na dvojnásobek.

„Na takový typ operací jsou čekací doby strašně dlouhé. Od šesti měsíců až po rok a půl podle regionu. Když teď vznikne centrum, kde budeme moci dělat velké množství operací, tak se čekací doby sníží,“ vysvětlil předseda představenstva Sotirios Zavalianis.

Podobně jako řada dalších pracovišť v jednodenním režimu operují třeba kýlu, vymění vazy v kolenním kloubu, ošetří hemoroidy nebo udělají třeba vasektomii a kyretáž (odstranění děložní sliznice).

Podobných nemocnic, které poskytují tento typ péče, v Česku přibývá. Všeobecná zdravotní pojišťovna má uzavřenou smlouvu už se 166 pracovišti. Od roku 2021 se počet pacientů, kteří jednodenní zákrok podstoupili, zvýšil o třetinu.

Padesát tisíc za plastiku břicha

Pro nemocnice bylo dlouho výhodnější, aby tam pacient zůstal pár dní na lůžku, byť to řada z nich nepotřebovala. Kvůli systému, kterým byl zákrok nemocnicím proplácen, nebylo výhodné pustit ho domů.

To se ale mění. Pro miniinvazivní zákroky vznikly v systému úhrad fixní ceny, což dosud nebylo. Velká úspora to pro pojišťovny ale zatím není, jak potvrzuje VZP.

Úprava směn lékařů ohrožuje neakutní péči

Domácí

„Tímto způsobem je možné nejen snižovat náklady na péči cestou zkrácení délky hospitalizace, ale především nabízet pacientům možnost ,hojení‘ v jejich domácím prostředí,“ přiblížil Právu už dříve předseda České společnosti pro ortopedii a traumatologii pohybového ústrojí Jiří Gallo.

Nově se má výčet jednodenních zákroků rozšířit o menší urologické, ortopedické či gynekologické zákroky. Počítá s tím návrh úhradové vyhlášky pro příští rok.

Třeba za operaci kýly s použitím implantátu by v příštím roce mohly nemocnice dostat 47 039 korun, za operaci hemoroidů 34 270 korun a za rekonstrukční artroskopii ramene, která pomáhá při ošetření problémů s chrupavkou, téměř 47 tisíc korun. Výjimkou není ani plastická chirurgie, kupříkladu plastiku břicha hradí pojišťovny 52 158 korunami.

Levé ramínko, pravé ramínko. Nechte se očkovat jako já, vyzývá Válek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám