Hlavní obsah

Pavel v europarlamentu: Síla Evropy je v jednotě, nepřátelé to vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk/Francie

Síla Evropy spočívá podle prezidenta Petra Pavla v jednotě. Nepřátelé to vědí, a proto se ji snaží všemožně narušovat a podkopávat naše hodnoty, řekl český prezident ve středu na plénu Evropského parlamentu (EP). I proto nabádal europoslance, aby se v předvolební kampani zdrželi planých slibů a manipulací kvůli „krátkodobým politickým ziskům“. Ruskou agresi proti Ukrajině pak označil za „tupý a cynický pokus“ vymazat ji z mapy. EU vyzval k další podpoře napadeného státu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Petr Pavel vystoupil s projevem v plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Síla Evropy spočívá v naší jednotě a různorodosti. Je to klíč k míru a prosperitě. A nikoho nepřekvapí, že to naši nepřátelé vědí. Proto se neustále snaží podkopávat naše morální a demokratické hodnoty, aby nás oslabili,“ řekl v projevu k europoslancům prezident Petr Pavel.

Ze začátku Pavel hovořil k poloprázdnému jednacímu sálu, během projevu se však prostor začal zaplňovat europoslanci. Otázkou je, zda se tak dělo kvůli Pavlovi nebo kvůli následnému hlasování na plénu.

Stejně jako v úterý v belgických Bruggách zopakoval, že Evropská unie je navzdory řadě skeptických hlasů odolná a schopná čelit výzvám. Vyzdvihl efektivnost jednání EU pod tlakem, například v energetické otázce, kdy státy musely po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu řešit sankce a nahrazení dodávek plynu odjinud než z Ruska, či pomoc napadené Ukrajině.

„Současná ruská invaze není ničím jiným než tupým a cynickým pokusem vymazat Ukrajinu, její kulturu a lid ze světové mapy. Putin se během několika hodin pokusil zničit suverénní zemi a podkopat světový řád. Nezvítězil a nezvítězí. Nevyprovokovaná, neodůvodněná a nevybíravá agrese nemůže zůstat nepotrestána,“ řekl prezident s tím, že je hrdý na to, jak jsou evropské státy, ale i Češi, v otázce Ukrajiny jednotní a solidární.

Pavel: EU by se měla rozšířit o Ukrajinu a západní Balkán

Domácí

Na půdě EP vyzval k pokračování pomoci Ukrajině všemi možnými prostředky. „Pokud Ukrajina padne, tak padneme i my. A bude nás to stát mnohem víc,“ zdůraznil. Při projevu o Ukrajině a Rusku Pavel několikrát sklidil potlesk od přítomných europoslanců.

Evropské volby budou zkouškou demokracie

Pavel ve svém projevu neopomněl ani nadcházející evropské volby, které se budou konat příští rok v červnu. Předvolební kampaně podle něj budou zkouškou i příležitostí pro otestování síly jednotlivých demokracií. I proto vyzval europoslance, aby se zdrželi v kampaních planých slibů, zjednodušujících řešení a manipulací.

„Touha překrucovat realitu kvůli krátkodobým politickým ziskům bude obrovská. Všichni máme obrovskou odpovědnost pojmenovávat problémy, jaké ve skutečnosti jsou. Moje prezidentská kampaň prokázala, že populismus není jedinou cestou k volebnímu úspěchu,“ řekl Pavel.

Zopakoval taktéž, že je potřebné v zájmu zvýšení stability a bezpečnosti prosazovat brzké rozšíření EU a NATO o země západního Balkánu a Ukrajiny. Hovořil i o tom, že příští rok Česko oslaví dvacet let svého členství v EU a je třeba připomínat, jaké výhody z toho plynou. Pavel ve svém projevu poděkoval „evropské rodině“ za podporu, kterou Česká republika během této doby dostala.

Projev si v EP vyslechla také česká eurokomisařka Věra Jourová, která ho následně hodnotila kladně. „Z toho projevu vyznělo, že tu pan prezident není na návštěvě. Prezentoval se jako Čech a zároveň Evropan. Takový podtón, který jsem tam slyšela, bylo to havlovské ‚Evropa jako úkol‘, hodně mluvil o společné práci a odpovědnosti,“ řekla novinářům Jourová, podle níž Pavel svými činy pomáhá zlepšovat image Česka v mezinárodním prostředí.

Jourová se styděla za nezájem europoslanců

Jourová zároveň na dotaz týkající se počtu europoslanců v sále během projevu uvedla, že jí bylo stydno za „nezájem poslanců“, kterých zpočátku v sále nebylo mnoho, a jejich pozdější příchody do sálu působily podle ní rušivě. „Pan prezident byl ale předem upozorněn, že se mu to stane,“ uvedla.

Pavel se ve středu ve Štrasburku, kde zakončuje svou dvoudenní pracovní cestu, ještě před projevem v jednacím sále EP setkal na snídani s českými europoslanci, kde hovořili mimo jiné o palčivých evropských tématech, jako je třeba green deal, a českém přístupu k nim. Setkal se také s předsedkyní EP Robertou Metsolaovou. Před odletem zpět do Česka se ještě má setkat s generální tajemnicí Rady Evropy Marijou Pejčinovič Burič.

V úterý navštívil prezident belgické Bruggy, kde se setkal s rektorkou prestižní univerzity College of Europe Federicou Mogherini, českými studenty a absolventy a pronesl projev při příležitosti slavnostního zahájení nového akademického roku. Večer ve Štrasburku povečeřel s Jourovou. Mluvili podle ní například o tom, jak je důležité, aby do evropského dění promlouvaly mladé generace, o bezpečnostních otázkách, ale i o tom, zda se „dá jíst kombinace lososa a zelí“, což patří do alsaské kuchyně.

Bude třeba dávat na obranu víc než dvě procenta. Pavlových slov si všímá Politico

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám