Hlavní obsah

Bude třeba dávat na obranu víc než dvě procenta. Pavlových slov si všímá Politico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa by měla snížit svou závislost na Spojených státech, a posílit tak evropský pilíř NATO. Výdaje na obranu se budou muset zvýšit nad původní závazek dvou procent HDP, cituje z prohlášení českého prezidenta Petra Pavla na College of Europe v Bruggách server Politico.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český prezident Petr Pavel v Bruggách s rektorkou Evropského kolegia Federicou Mogheriniovou

Článek

„Dominantní role NATO jako poskytovatele bezpečnosti nesmí nadále znamenat, že Evropa zanedbává své obranné závazky,“ řekl Pavel při slavnostním zahájení nového akademického roku na College of Europe (Evropské kolegium), jež je jednou z nejuznávanějších akademických institucí v Evropě.

„Snížení závislosti na USA a rozvoj evropských strategických prostředků je třeba vnímat jako náš příspěvek k transatlantickému partnerství,“ dodal.

V souladu se závěry červencového summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu také český prezident zdůraznil, že „velmi pravděpodobně budeme muset jít nad rámec dvou procent výdajů na obranu“.

Členské státy NATO se na summitu shodly, že dvě procenta HDP by měla být považována za spodní hranici, nikoliv za výdajový strop. Politico k tomu podotýká, že tento cíl plní nebo se mu blíží jen asi třetina z 31 členských států aliance, mezi nimi řada východních zemí.

Pavel také v Bruggách podpořil rozšíření aliance, které by se podle něj „nemělo odkládat na nějaký hypotetický okamžik v budoucnosti, kdy se s námi kandidáti dokonale sladí“, a zdůraznil, že západní země musejí čelit Rusku v Africe.

Pavel: EU by se měla rozšířit o Ukrajinu a západní Balkán

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám