Hlavní obsah

Pavel: EU by se měla rozšířit o Ukrajinu a západní Balkán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruggy/Belgie

Evropská unie by se měla v zájmu své bezpečnosti rozšířit o země západního Balkánu a o Ukrajinu, prohlásil ve svém úterním projevu na půdě univerzity College of Europe v belgických Bruggách český prezident Petr Pavel. Vyzdvihl smysl členství v EU a NATO pro bezpečnost, ale upozornil také, že státy budou muset zřejmě dávat víc na svou obranu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Český prezident Petr Pavel

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

Pavel v úterý zahájil v belgických Bruggách svou dvoudenní zahraniční pracovní cestu. Na půdě uznávané College of Europe se po příjezdu setkal s rektorkou Federikou Mogherini i s českými studenty a absolventy této školy. Následně u příležitosti slavnostního zahájení nového akademického roku pronesl projev.

„Byli bychom na tom daleko hůř, pokud by neexistovala evropská integrace a širší strategické spojenectví světových demokraci. Z hlediska bezpečnosti jsou Evropská unie a NATO naší nejlepší sázkou,“ vyzvedl Pavel uskupení, kam patří drtivá většina Evropy včetně České republiky.

Zmínil pokračující ruskou invazi na Ukrajinu i aktuální politiku Číny. „Žádná bezpečnostní hrozba není naléhavější než ruská agrese, žádná geopolitická výzva není náročnější než asertivní Čína a její přitažlivost pro mnoho zemí. Čelíme celému spektru nekonvenčních hrozeb,“ dodal prezident.

Putin nezačal válku kvůli obavám z NATO, uvádí ISW

Válka na Ukrajině

Odkázal také na svůj nedávný projev v OSN, kde řekl, že je potřeba v rámci geopolitické stability rozšířit EU a NATO o země západního Balkánu či Ukrajinu, byť nemusí být stoprocentně připraveny. „Příliš dlouho jsme nechávali některé evropské země napospas geopolitické manipulaci. Musíme dokončit jejich evropskou a atlantickou integraci. Česko si je vědomo své odpovědnosti. Jsme odhodláni zajistit, aby nikdo nezůstal pozadu,“ prohlásil Pavel.

Připomínka Havla a Albrightové

EU podle Pavla v průběhu let ukázala, že je odolnější, než mnozí očekávali. Zmínil například sjednocenost v otázce války na Ukrajině. EU podle něj čeká další složité období, ale ačkoliv roste počet skeptických hlasů, není důvod k „zoufalství“.

Klíčovým partnerem pro Evropu jsou podle Pavla Spojené státy americké. „Občasné rozdíly v pohledu by neměly zastínit naše společné základní zájmy. USA jsou naším klíčovým bezpečnostním partnerem. Neexistuje žádná alternativa k bezpečnostní architektuře NATO, v níž Spojené státy nadále hrají zásadní roli,“ řekl Pavel přítomným studentům, z nichž část v budoucnu pravděpodobně zamíří do různých evropských institucí či NATO.

Podmínky míru si musí Ukrajina určit sama, řekl v OSN český prezident

Zahraniční

Prezident zároveň upozornil, že Evropa sama o sobě nesmí spoléhat pouze na NATO, ale musí pro svou bezpečnost udělat také něco sama. „Velmi pravděpodobně budeme muset jít nad rámec dvou procent HDP na obranné výdaje,“ domnívá se český prezident.

Prezident v projevu na akademické půdě zmínil bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla a ocenil také úlohu bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové, která se zasazovala o rozšíření NATO na východ v 90. letech minulého století.

Právě její jméno je spjato s letošním začínajícím akademickým rokem v Bruggách, je jeho patronkou.

V závěru svého programu v Bruggách Pavel položí květiny u hrobu pilota britského Královského letectva (RAF) Zdeňka Dondy, který poblíž Brugg zahynul v roce 1944.

V podvečer pak přeletí do francouzského Štrasburku, kde ve se ve středu setká s českými europoslanci a předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou. Na plénu europarlamentu pak pronese projev týkající se vize budoucnosti Evropy.

Markéta Řeháková jako mluvčí prezidenta končí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám