Hlavní obsah

Bulovka vyčlení další lůžka pro covidové pacienty, JIP je obsazena z 13 procent

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Nemocnice na Bulovce vyčlení postupně další lůžka pro pacienty s koronavirem. Zatím jich má ale dostatek. Lůžka na jednotce intenzivní péče (JIP) jsou obsazena ze 13 procent, ostatní lůžka pak z 15. Podle ředitele nemocnice Jana Kvačka se lidé nemusí bát chodit na vyšetření, pacienti s covidem jsou umístěni v samostatných pavilonech.

TK Nemocnice Na BulovceVideo: ČTK

 
Článek

„Nemocnice změní pracoviště na lůžka pro pacienty s covidem-19. Může jich nabídnout až 228, z toho 75 na jednotkách intenzivní péče a 41 s plicním ventilátorem,“ sdělil Kvaček.

Lůžka budou vyčleňována postupně – tedy podle toho, jak bude narůstat počet lidí, kteří budou potřebovat lékařskou pomoc. „Ostatní pacienti se ale nemusí do nemocnice bát chodit na běžné zákroky či vyšetření, protože péče o nakažené je soustředěná do samostatných pavilonů,“ dodal.

Některé nemocnice už odkládají plánované zákroky

Domácí

Zatím má Bulovka kapacity dostatečně. JIP jsou obsazené z 13 procent, ostatní lůžka z 15 procent.

Hrozbou je nakažený personál

Největší současnou hrozbou je pro nemocnici pak podle Kvačka nakažený personál. Nemocnice s 2500 zaměstnanci má zatím 15 nakažených sester, devět lékařů, tři laboranty a zhruba desítku dalšího technického personálu.

Volná lůžka pro covidové pacienty zatím máme, hlásí Motol a Bulovka

Domácí

Podle dat České lékařské komory se za poslední týden počet aktuálně nakažených zdravotníků celkově v Česku zdvojnásobil na 4432. Od počátku epidemie se jich již nakazilo přes 7000.

Vláda plánuje, že o víkendu začne budovat záložní lůžkové kapacity mimo nemocnice. Armáda by jich měla pět stovek vybudovat na výstavišti v pražských Letňanech.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

Ve středu se nákaza prokázala u 9544 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám