Hlavní obsah

Nedorozumění, soudí Pavel s Čaputovou o roztržce Polska a Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor mezi Ukrajinou a Polskem ohledně vývozu ukrajinského obilí, vnímají český prezident Petr Pavel i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jako nedorozumění. Kyjevu se nezamlouvá prodloužení embarga na dovoz ukrajinského obilí do Polska a podal proti němu stížnost u Světové obchodní organizace (WTO). Pavel s Čaputovu záležitosti komentovali na společném brífinku v Českém národním domě v New Yorku při slavnostní večeři pořádané k 30. výročí vzniku samostatných států.

Foto: Mike Segar, Reuters

Český prezident Petr Pavel mluvil na Radě bezpečnosti OSN

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém úterním vystoupení na Valném shromáždění OSN Polsku, Slovensku a Maďarsku, které zakázaly dovoz obilí z Ukrajiny, vyčetl, že nepřímo napomáhají Moskvě.

Polsko reagovalo předvoláním ukrajinského velvyslance a premiér Mateusz Morawiecki ve středu uvedl, že jeho země „už nedodává Ukrajině výzbroj“.

Polsko už nepošle Ukrajině žádné zbraně, prohlásil Morawiecki

Evropa

Čaputová ve čtvrtek slovenské rozhodnutí o prodloužení embarga na dovoz obilí hájila. „Byli jsme principiální, pokud jde a půjde o pomoc Ukrajině, ale jsme principiální i pokud jde o ochranu slovenských zájmů. Je to úplně normální a přirozené,“ řekla. Slovenská prezidentka také uvedla, že o výroku Morawieckého na galavečeru v New Yorku mluvila s polským prezidentem Andrzejem Dudou, který se akce rovněž zúčastnil. Ten podle ní slova premiéra chápal tak, že Polsko nebude poskytovat Ukrajině nové zbraně.

„I vrcholní politici jsou jen lidé a podléhají tlakům, prezident Zelenskyj je pod konstantním tlakem, a kdybychom byli kdokoli v jeho kůži, tak bychom možná ztráceli hlavu častěji než on. Proto nějaké silnější vyjádření vůbec není třeba brát doslova,“ komentoval spor prezident Pavel.

„Já jsem nezaznamenal nic, co by se dalo nazvat nějakou závažnou roztržkou, a to, co bylo řečeno, vůbec nemusí znamenat, že spolupráce a podpora Ukrajiny ze strany Polska by měla snad přestat,“ dodal.

Putinovi nelze věřit, zeptejte se Prigožina. Zelenskyj poprvé osobně promluvil v OSN

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám