Hlavní obsah

Putinovi nelze věřit, zeptejte se Prigožina. Zelenskyj poprvé osobně promluvil v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rusko útočí nejen zbraněmi na Ukrajině, ale ohrožuje i další státy. Snaží se vyhandlovat přístup potravin na světové trhy za uznání okupace některých, ne-li všech zabraných území. Proměnilo ve zbraň i jadernou energetiku, prohlásil v úterý před Valným shromážděním OSN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten se zasedání v New Yorku osobně účastní poprvé.

Zelenskyj dorazil do OSNVideo: Reuters

 
Článek

„Je mi známo, že jsou pokusy uzavřít jakési stínové zákulisní dohody. Ale zlu věřit nelze. Zeptejte se Prigožina, zda lze věřit Putinovým slibům,“ apeloval na přítomné hlavy států a v narážce na osud zemřelého šéfa ruské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, jehož letoun se zřítil za značně podezřelých okolností do polí a obecně se předpokládá, že byl zabit.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří na půdě Valného shromáždění OSN

Ruská ozbrojená agrese proti Ukrajině je jedním z horkých témat probíhajícího zasedání. Rusko na něm stejně jako loni zastupuje ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zda je již na místě, agentury nezmiňují.

Cesta ruského představitele do New Yorku je maximálně složitá a časově náročná kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru západních států pro ruské stroje, citovala během dne agentura TASS Lavrovova náměstka Sergeje Rjabkova.

Lavrov i Zelenskyj se zřejmě oba zúčastní Rady bezpečnosti OSN

Amerika

„Trasa přesunu je extrémně složitá – jak z hlediska času, tak (překonané) vzdálenosti,“ uvedl s tím, že USA povolení ke vstupu do svého vzdušného prostoru udělily. „Washington i nadále dělá maximum pro to, aby znesnadnil činnost ruské diplomacie v OSN. (…) Nicméně novinářský doprovod stihl získat víza před odletem delegace a povolení na průlet ministerského speciálu jsme obdrželi včas,“ prohlásil Rjabkov.

Loni trval Lavrovův let vyhýbající se „nepřátelským státům“ ze severu asi 12 hodin, napsala ruská média.

„Jedině Rusko nese zodpovědnost“

Generální tajemník OSN António Guterres na úvod zasedání zdůraznil, že Rusko invazí porušilo Chartu OSN.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena „jedině Rusko nese zodpovědnost za tuto válku“. Je to rovněž Rusko, kdo stojí v cestě míru na Ukrajině a zároveň je schopné ji okamžitě ukončit, prohlásil během svého vystoupení.

„Pokud se vzdáme základních principů Charty OSN, abychom ustoupili agresorovi, může si být kterýkoli členský stát jistý, že je chráněn? Pokud dovolíme, aby byla Ukrajina naporcována, je nezávislost jakéhokoli národa v bezpečí?“ dodal Biden.

Rusko a jedině Rusko stojí v cestě míru, řekl Biden na půdě OSN

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám