Hlavní obsah

Polsko už nepošle Ukrajině žádné zbraně, prohlásil Morawiecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko už dál nebude posílat Ukrajině zbraně, prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki s tím, že Polsko nyní musí vyzbrojovat sebe. Ve středu večer toto prohlášení vyvěsila jeho kancelář na sociální síti X. Prohlášení přichází v době, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi vypjaté kvůli zákazu dovozu ukrajinského obilí.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

K oznámení omezení dodávek zbraní Morawiecki uvedl, že Polsko nyní musí myslet na to, jak ubránit sebe – a to „nejmodernějšími zbraněmi“. Dodal, že země rozhodně nechce riskovat ukrajinskou bezpečnost.

„Naše centrum vojenských zásob v Řešově v souladu s dohodou s Američany a NATO po celou dobu plní stejnou úlohu, jako plnilo a plnit bude,“ uvedl Morawiecki dle polské tiskové agentury Pap. Polsko tak má dál umožňovat tranzit vojenských dodávek na Ukrajinu z jiných zemí.

Prohlášení přichází v době, kdy mezi oběma zeměmi graduje rozmíška ohledně ukrajinského obilí. Během středy si Polsko předvolalo ukrajinského velvyslance kvůli výrokům Volodymyra Zelenského na půdě OSN týkajícím se právě polského zákazu dovozu ukrajinského obilí.

V rozhovoru pro polský televizní kanál Polsat News Morawiecki uvedl, že Polsko pomáhalo k vítězství nad „ruským barbarstvím“, ale nemůže souhlasit s destabilizací polského trhu ukrajinským dovozem obilí.

Dodal, že Polsko bude dále umožňovat tranzit ukrajinského zboží. „Polsku tím nevznikají žádné náklady. Naopak by se dalo říct, že na tom vyděláváme,“ prohlásil Morawiecki.

Jde do tuhého. Polsko si kvůli Zelenskému předvolalo ukrajinského velvyslance

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám