Hlavní obsah

Na Karvinsku se to uklidňuje, ale stát se může cokoli, říká ředitelka krajské hygieny v Ostravě

Právo, Pavel Karban

Pozitivní test na koronavirus má přes 1500 obyvatel Karvinska, valná většina přitom souvisí s rozšířením nákazy mezi horníky v dolech těžební firmy OKD. Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová přiznala, že ohnisko na Karvinsku objevili hygienici jen díky hromadnému testování. Téměř všichni to jsou pracovníci dolů a jejich rodinné kontakty, potvrdila.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Krajská hygienička Pavla Svrčinová po zasedání bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje

Článek

Dá se říct, že kdyby nedošlo k trasování či masivnímu testování, tak by Karvinsko nevybočovalo z nějakého republikového průměru?

Tak ta nákaza tam nějaká byla, měli jsme nějaké případy na Darkově, a když jsme udělali testy, byly tam samozřejmě kontakty i na další doly. Byli to sousedé nebo spolu jezdili v autě.

Spíše mi jde o to, že kdyby se momentálně udělalo podobně masové testování v jiném regionu, například na Kutnohorsku nebo v Praze, jestli by se i tam objevilo větší množství nakažených?

Zatím tam tyto problémy nemají.

Koronavirus ve Frýdku-Místku zasáhl i firmu, která šila roušky

Domácí

Může z vašeho pohledu hygieniků chodit mezi lidmi mnohem větší počet nakažených, ale protože jsou bezpříznakoví a nejsou v žádném ohnisku, tak se o nich neví?

Samozřejmě že může mezi námi chodit více nakažených, o kterých nevíme, protože jsou bezpříznakoví. Ale my se je snažíme aktivně vyhledávat.

Jaká je aktuální situace na Karvinsku?

Zatím se ta situace drží, objevujeme jenom pozitivní kontakty. Prostě se to uklidňuje.

Vojtěch: Situace na Karvinsku není nikterak závažná, má to v gesci krajská hygiena

Koronavirus

Dá se tedy z vašeho pohledu říct, že to už masivně neroste nebo neporoste?

To nemůžeme předpovídat. Může se stát cokoli. Bude nějaká velká akce, které jsme sice zakázali, ale může se stát. To je příroda, tady nikdo neodhadne, co se bude dít. Může se to na chvíli zklidnit, stejně jako se to stalo po Darkově. A pak se to začalo přelívat na důl ČSM, ale mělo to souvislost s Darkovem. My jsme si chtěli v první chvíli ověřit, že třeba dochytáváme něco, co se přeneslo z Darkova, rychlotesty. Ale jakmile jsme je dělali a vycházeli nám další pozitivní, ověřili jsme je a opět byli pozitivní, tak jsme udělali PCR testy u všech a vidíte, jak to narostlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám