Hlavní obsah

Lidovci lákají ODS do své evropské frakce. Pomoci by jim mohl Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strany koalice Spolu kampaň do Evropského parlamentu sbližuje. Lidovci a TOP 09 znovu oprašují myšlenku, že by po volbách vstoupili i do společné lidovecké frakce. Lídr Spolu Alexandr Vondra (ODS) přestup z Evropských reformistů sice odmítá, přesvědčit by ho však nakonec mohla snaha Viktora Orbána vyjednat si u nich pozici pro svou stranu Fidesz.

Foto: Novinky.cz s Právo

Článek

Od rozhodnutí, že půjde ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do eurovoleb společně, čelí strany kritice, že se v názorech na evropskou politiku liší a po volbách se rozprchnou do rozdílných frakcí.

Zatímco ODS patří k Evropským konzervativcům a reformistům, lidovci a „topka“ jsou součástí Evropské lidové strany (EPP).

Strany se teď v kampani snaží rozdíly mezi sebou potlačovat. Vytvořily si programové desatero, které staví na společných názorech na bezpečnost, svobodu a obranu.

S Orbánem nikdo být nechce

Podle Zdechovského by letošní volby mohly změnit i rozdělení ve frakcích. „Teď to nikdo nedokáže říct. Ale předpokládám, že jestli ke konzervativcům vstoupí Orbánova Fidesz, ODS ji opustí a půjde k lidovcům. S Orbánem nechce být nikdo ve stejné frakci,“ uvedl.

Lidovecká dvojka Talíř: Pokud půjdeme do eurovoleb jako Spolu, musí ODS přejít do naší frakce

Domácí

Podobně na věc nahlíží i trojka kandidátky Spolu Luděk Niedermayer (TOP 09). „Z mého pohledu je politika premiéra Petra Fialy, naše předsednictví atd. zcela v intencích EPP. Ta bude zřejmě viditelně největší síla v Evropském parlamentu,“ uvedl.

Dodal, že je samozřejmě věcí ODS, kam chce patřit. Podle informací Práva by však premiér Petr Fiala (ODS) byl proti tomu, aby strana sdílela stejný klub jako „orbánovci“.

Orbánova strana Fidesz už o vstupu k reformistům jednala v Unii. Nyní je v europarlamentu mezi nezařazenými subjekty.

Vondra však nechce o odchodu ODS z konzervativní frakce ani slyšet. „Fidesz ke konzervativcům nevstoupí, takže není ani důvod tohle řešit,“ míní. „Pro mnoho národních delegací je vstup Fideszu nepředstavitelný kvůli proruské politice Viktora Orbána. Italové to vidí stejně. Jsem si tím jistý,“ řekl Právu a Novinkám.

Jednání mezi Fideszem a evropskými konzervativci a reformisty měla vést podle informací médií italská premiérka Georgia Meloni. Orbána se tím snažila přesvědčit k souhlasu o podpoře Ukrajiny na únorovém summitu evropské sedmadvacítky.

ODS už v lidovecké frakci byla

Lidovci ODS do Evropské lidové strany lákají už delší čas. Pro občanské demokraty frakce není neznámá, strana se k ní připojila po vůbec prvních volbách po vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004. Ke konzervativcům přešla v roce 2009, když se jí společně s polskou stranou Právo a spravedlnost podařilo vytvoření frakce prosadit. Jenže i tato strana se od té doby ODS hodnotově vzdálila.

Je otázkou, zda v rámci ODS nebude nakonec Vondra v menšině, stejně jako tomu bylo při samotném jednání o společné kandidátce Spolu. I proti ní se totiž její stávající lídr stavěl.

Rozdílné názory stran panují například v otázce Green Dealu nebo přijetí eura, které se Spolu snaží v kampani upozaďovat. „Euro není téma voleb, patří do vnitrostátní politiky. A neshodli bychom se na něm ani v rámci KDU-ČSL,“ podotkl k tomu Zdechovský.

Na euro nepanuje jednotný názor ani v ODS. „Beru, že v některých názorech se mohou jednotliví kandidáti lišit. Ale v názoru na bezpečnost, ekonomickou spolupráci, odstranění bariér vnitřního trhu, v tom se shodneme stoprocentně. To jsou věci, které musíme akcentovat,“ uzavřel Zdechovský.

Letošní volby do Evropského parlamentu se budou konat v rozmezí od 6. do 9. června s ohledem na rozdílné volební dny v jednotlivých členských státech Evropské unie.

Když lidovci nezískají aspoň dva europoslance, Jurečka nebude kandidovat na předsedu

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám