Hlavní obsah

Když lidovci nezískají aspoň dva europoslance, Jurečka nebude kandidovat na předsedu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebude na podzim obhajovat post předsedy lidovců, pokud strana nezíská v nadcházejících volbách dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Místopředseda vlády to uvedl v nedělním diskusním pořadu televize Nova.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Druhý host debaty, politolog Lukáš Valeš, označil Jurečkovy aktuální volební cíle za nereálné.

Lidovci kandidují v eurovolbách v uskupení Spolu. Jurečka už dříve řekl, že na říjnovém sjezdu lidovců by znovu nekandidoval, pokud by strana neuspěla v nadcházejících trojích volbách – tedy do Evropského parlamentu, zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu.

V neděli to zopakoval a svou představu úspěchu konkretizoval. Připomněl také, že jako předseda lidovců má za sebou troje volby, které podle něj pro stranu dopadly velmi dobře.

Lidovci mají pod 5 procent

Jurečka čelí kritice některých spolustraníků mimo jiné za to, že neukončil vánoční večírek na svém ministerstvu v den střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, a za to, jak o této skutečnosti komunikoval s médii.

Jurečka doplnil, že pokud by znovu nekandidoval na šéfa strany, byl by připraven dát k dispozici i svou pozici ve vládě. Podle něj by záleželo na novém vedení lidovců, jaký postup by v tomto ohledu zvolilo.

V dnes zveřejněném volebním modelu agentury STEM skončili lidovci nejen za koaličními partnery, ale i za komunisty a sociální demokracií. Ve volbách do Sněmovny by neuspěli – podpořilo by je 2,7 procenta voličů, v listopadu to bylo 3,5 procenta.

Volby by vyhrálo ANO. ODS a Piráti ale posílili

Parlamentní volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám