Hlavní obsah

Končí sněmovní prázdniny. Na schůzi to bude vřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do poslaneckých lavic se po šesti týdnech prázdnin vrátí politici. A to dřív, než by bývali chtěli. Na páteční schůzi svolané pětikoalicí kvůli vetovanému zákonu o pojistném má být opět dusno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Chybět nebude ani šéf ANO Andrej Babiš, jenž patří mezi největší absentéry ve Sněmovně, ale který tentokrát oželí některé štace na svých cestách obytným vozem.

Ačkoliv stoosmičková vládní koalice má sílu veto prezidenta Miloše Zemana 101 hlasy přehlasovat, opozice jí to „nechce dát zadarmo“. Trvá na tom, že snížení plateb za státní pojištěnce může ohrozit kvalitu a dostupnost péče.

Kdyby se ale jednání mělo protahovat obstrukcemi, je koalice připravena odhlasovat omezení řečnické doby na dvakrát deset minut. Omezení se ale nevztahuje na šéfy stran a klubů.

Babiš: Řídí mě Schillerová

„Očekávám, že jednání pléna Sněmovny bude opravdu dlouhé. Tohle je věc, za kterou jako opozice hájící zájmy lidí musíme bojovat ze všech sil,“ napsala Právu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která na jaře proslula slovy, že proti zákonu budou „krvácet na barikádách“.

Stojí si za tím, že snížení plateb za pojištěnce a s tím související úspora 14 miliard může vážně ohrozit kvalitu a dostupnost péče, čímž argumentoval i Zeman při svém vetu.

Hnutí ANO s podporou SPD zároveň na pátek svolalo mimořádnou schůzi k energiím a zdražování.

Babiš hrozí hlasováním o nedůvěře vládě, pokud Fiala neodvolá Rakušana

Domácí

„Na páteční schůzi budu, zrušil jsem výjezd,“ potvrdil Babiš Právu. „Do Sněmovny chodím podle pokynů kolegyně Schillerové, když je důležité téma a moje přítomnost je nutná,“ dodal.

Hnutí SPD chce upozornit, že vláda z jejich pohledu neřeší extrémní zdražování ani dopady krize na lidi. „Budeme opět důrazně požadovat, aby vláda konečně představila strategii a konkrétní kroky řešení a pomoci občanům a firmám,“ napsal Právu šéf Tomio Okamura.

„Bude to divadlo“

Vládní koalice je přesvědčena o disciplíně vlastních poslanců i správnosti změn v novele o pojistném.

„Očekávám, že páteční jednání ve Sněmovně bude dlouhé a opozice bude strašit lidi nepravdivými tvrzeními o zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče,“ řekla Právu šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Velmi pečlivě jsme jako vládní koalice zvažovali termín, aby bylo k dispozici více než 101 poslanců,“ řekl Právu Marek Benda, šéf 34členného klubu ODS.

„Opozici neberu právo hovořit k věci, jak dlouho bude pokládat za nezbytné, jenom po této řádné schůzi následuje jejich mimořádná, takže si sami uberou mediální pozornost,“ podotkl.

„Už se to třikrát projednávalo a na samotné věci se nic nezměnilo. Naopak se v průběhu času potvrdilo, že hrozby, o kterých mluvila opozice, se rozhodně nenaplní,“ řekl Právu šéf klubu Starostů Josef Cogan.

Případná mimořádná daň by prošla legislativním procesem do konce roku, tvrdí šéfka TOP 09

Ekonomika

„Samozřejmě očekáváme, že to bude politické divadlo a opozice se bude snažit získat me­diální prostor pro to, aby roznesla pochybnosti o dané věci,“ domnívá se.

Přítomna by měla být většina z 33 poslanců za STAN a všech 14 poslanců za TOP 09. „Z našeho klubu bychom měli být všichni,“ potvrdil Právu šéf klubu Jan Jakob.

S jednou absencí z 23 členů počítají lidovci. „Jsme připraveni vydržet, i kdyby ty obstrukce měly být sebevíc dlouhé,“ řekl Právu za klub KDU-ČSL Marek Výborný.

Reklama

Výběr článků

Načítám