Hlavní obsah

Koalice se vrací ke spotřební dani na víno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní pětikoalice se vrací k diskuzi o zavedení spotřební daně na tiché víno. Podle dohody sice nebude součástí konsolidačního balíčku, přesto špičky stran hledají, jak nulovou daň navýšit. Cílem podle nich je, aby nepoškodila české a moravské vinaře. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) ale není jisté, že takové řešení existuje. Sestavuje proto pracovní skupinu, kde chce najít shodu.

Foto: Profimedia.cz

Víno

Článek

„Diskuse o spotřební dani na víno bude pokračovat, do konsolidačního balíčku se však nepromítne,“ potvrdil Novinkám premiér Petr Fiala (ODS), stejně jako ostatní lídři koaličních stran.

„Že se k diskusi vrátíme, byla jedna z podmínek koaliční dohody na konsolidačním balíčku,“ řekl redakci i ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Osvobodit tiché víno jako jediný alkohol od spotřební daně v situaci, kdy naprostá většina tichého vína v České republice pochází z dovozu, nám nedává smysl,“ zdůraznil.

Na to, aby se diskuze o spotřební dani na víno znovu otevřela, tlačili především někteří zástupci TOP 09, STAN a Pirátů. V České republice je totiž spotřební daň z tichého vína v současné době nulová, zdaněná jsou šumivá vína ve výši 23,40 koruny za litr. Dani podléhá i pivo a destiláty. Tiché víno je jediným alkoholem, kde se spotřební daň neplatí.

Vinařská lobby uspěla, vláda vycouvala z daně z tichého vína

Domácí

„Za Piráty souhlasíme, že se jedná o nesystémovou a neférovou daňovou výjimku,“ uvedl i ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová redakci řekla, že je dohoda, že diskuze o nastavení daně se má vést co nejdříve. „Aby bylo jasno během pár týdnů, maximálně měsíců,“ podotkla.

„Ať daň zasáhne především dovozová vína“

Cílem podle Pekarové Adamové je takové nastavení spotřební daně na tichá vína, které „nepoškodí české a moravské vinaře v konkurenci s okolními zeměmi a nezatíží je zbytečnou byrokracií.“

Podobné představy mají i Piráti. „Úprava daně by zasáhla především dovozová vína, kterých je většina, zároveň domácím výrobcům nepřinese žádné větší administrativní náklady,“ popsal Bartoš.

Rakušan zase chce „cílenou podporu českých a moravských malovinařů“. „Ta má smysl, ne paušální úleva pro všechny včetně dovozců,“ uvedl. Jak konkrétně si to ale politici představují, neřekli.

Spotřební daně

  • Tichá vína: Nula
  • Šumivá vína: 23,40 koruny za litr
  • Pivo: 32 korun na hektolitr a hmotnostní extrakt (snížená je závislá na množství vyrobeného piva v hektolitrech)
  • Běžný líh: 32 250 korun za hektolitr etanolu
  • Líh v ovocných destilátech: 16 200 korun za hektolitr etanolu

„Není jisté, že to naše vinaře nepoškodí“

Koaliční dohodu se i přes nelibost svých vlastních spolustraníků snaží naplnit ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který ke spotřební dani na víno sestavuje pracovní skupinu. Ta se má podle informací Novinek sejít na přelomu srpna a září a mají v ní být jak zástupci všech koaličních stran, tak i ministerstva financí, zdravotnictví, celní správy i nevládních organizací, jako je například vinařský fond.

„První zadání je, aby přinesli své představy možných úprav daňového modelu. Budeme o tom vést férovou seriózní debatu. Jaký bude výsledek, v tuto chvíli nevím. Ale koaliční partneři mají možnost dát na stůl nějaké představy,“ vysvětlil pro Novinky ministr zemědělství.

Cíle má podobné jako ostatní zástupci pětikoalice. „Chci, aby výsledek nepoškodil české a moravské vinaře,“ uvedl. Na dotaz Novinek, zda si myslí, že se takové řešení povede najít, odpověděl: „To si nejsem úplně jist“.

„Jak se s vinaři bavím, tak není spor o spotřební daň jako takovou, ale jde o to, co s tím je spojeno, tedy daňové sklady, kalibrace sudů a tak dále. Dokud nebudu mít potvrzeno od celníků, že toto jsme schopní nějak vyřešit, tak si myslím, že se těžko můžeme posunout někam dál,“ upřesnil.

Hon na vinaře je nechutný, říká šéf svazu Chlad

Domácí

Lidovci jsou proti spotřební dani dlouhodobě. Že daň nakonec nebyla zahrnuta do konsolidačního balíčku, který vláda v květnu představila, označil dokonce bývalý ministr zemědělství z KDU-ČSL Zdeněk Nekula za svůj „majstrštyk“.

Proti zavedení daně tehdy byli ale i další členové vlády a poslanci, kteří byli zvoleni v Jihomoravském kraji. Mezi ty výraznější patřil například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 nebo ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS, kteří pocházejí z Brna. Podle informací Novinek se měl během koaličních jednáních stavět proti dani i sám premiér Fiala, který také pochází z Brna.

Vládě tehdy zavedení spotřební daně na takzvaná tichá vína doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV) jako součást balíčku. To ale v koalici vyvolalo spory. Nakonec ministři argumentovali slovy, že daň do konsolidace nezahrnuli, protože okolní státy mají spotřební daň na tiché víno také nulovou, a že by tak české a moravské vinaře znevýhodnili v konkurenceschopnosti.

„Důvody nulové daně jsou racionální“

Na těchto argumentech Výborný trvá. „Kolegům stále říkám, že důvody nulové spotřební daně jsou zcela věcné, racionální, protože všechny státy v Evropské unii produkující víno mají nulovou sazbu na tichá vína. A pak je to otázka té administrativy,“ uvedl.

Změny ale připustil. „S okolními státy nehneme, ale pokud dokážeme alespoň upravit ty administrativní podmínky a pokud s řešením budou v souladu i nevládní organizace, tak je to určitě k jednání,“ uvedl.

„Výsledek diskuze v tuto chvíli nebudeme předjímat,“ řekl premiér Fiala na dotaz redakce, jak si řešení představuje on.

Moravská část Sněmovny se bouří proti spotřební dani na víno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám