Hlavní obsah

Vinařská lobby uspěla, vláda vycouvala z daně z tichého vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z konsolidačního balíčku měla v úterý vypadnout spotřební daň z tichého vína, potvrdily Novinkám tři na sobě nezávislé zdroje. Proti zdanění vína se stavěl Svaz vinařů, ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) i další poslanci pocházející nejčastěji z jižní Moravy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Billboard vinařů proti zamýšlenému zdanění tichých vín v Lednici na Břeclavsku

Článek

Zdanění tichého vína vládě doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ta uváděla, že odhadovaný výnos do státního rozpočtu by mohl být čtyři až pět miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) si dal za cíl ušetřit v rozpočtu 70 miliard, podle posledních informací by to ale mělo být přes 100 miliard.

Tiché víno je v České republice jediným alkoholem, kde se spotřební daň neplatí. Zdaněná jsou šumivá vína i pivo a destiláty.

Spotřební daně

  • Tichá vína: Nula
  • Šumivá vína: 23,40 koruny za litr
  • Pivo: 32 korun na hektolitr a hmotnostní extrakt (snížená je závislá na množství vyrobeného piva v hektolitrech)
  • Běžný líh: 32 250 korun za hektolitr etanolu
  • Líh v ovocných destilátech: 16 200 korun za hektolitr etanolu

Proti zdanění tichého vína hlasitě vystupoval Svaz vinařů, v úterý se proti tomu na Twitteru postavil i ministr zemědělství Nekula. „Výsledek přínosu pro státní kasu je nejistý a nevýrazný,“ zdůraznil. Varoval před nižší konkurenceschopností a likvidací českých vinařů, která by vedla „k nevratným kulturním i hospodářským škodám“.

Také upozornil na zbytečnou byrokracii. „Každý povinný subjekt by měl nově povinnost zřídit daňový sklad a zajistit spotřební daň vůči celnímu úřadu. Tím by se enormně zvýšila administrativní zátěž jak pro stát kvůli vyšším nákladům na správu a výběr daně, tak pro producenty samotné,“ vysvětlil Nekula.

Moravská část Sněmovny se bouří proti spotřební dani na víno

Domácí

Proti zdanění se stavěli také poslanci pocházející z jižní Moravy napříč politickým spektrem i někteří ministři. „Nejsem příznivcem tohoto kroku, očekávám ale ještě širokou odbornou debatu na toto téma včetně zapojení všech, kterých se to týká,“ napsal v úterý Novinkám šéf zdravotnického resortu Vlastimil Válek (TOP 09), který pochází z Brna.

„Mám za to, že zavedení daně z tzv. tichého vina více ‚odnese‘ než ‚přinese‘, a nemyslím tím jen peníze. Jde o specifický a jen účetními tabulkami nevystižitelný obor lidské činnosti,“ přidal se i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Podle informací Novinek měl být proti zavedení spotřební daně u vína i sám premiér Petr Fiala (ODS). Ten ale podle svého mluvčího Václava Smolky zásadně nekomentuje jednotlivá opatření, která se ve veřejném prostoru vyskytují. „Cílem předsedy vlády a celého kabinetu je nachystat a v nejbližších dnech představit funkční balíček, díky kterému dojde ke snížení schodku veřejných financí,“ vzkázal pouze Novinkám.

Konsolidační balíček chce vláda představit ve čtvrtek v 11:55.

Vyšší daň by zdražila pivo o koruny, víno o mnohem víc

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám