Hlavní obsah

Koalice jedná o úsporném balíčku. Hledá 70 miliard

Zástupci vládní koalice hledají ve středu ve Strakově akademii shodu na úsporném balíčku, který by měl do budoucna snížit schodek rozpočtu o 70 miliard korun. Výsledek slíbila vláda představit v následujících týdnech.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) před koaliční schůzkou na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že většina konsolidačních opatření musí být provedena na výdajové straně rozpočtu. Jednotlivá opatření ale komentovat odmítl.

„Taková debata je nezodpovědná, protože to musí celé vytvářet jeden srozumitelný a navzájem propojený celek,“ řekl s tím, že neočekává, že středeční jednání přinese shodu.

Podobně také předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný při příchodu na jednání řekl, že dohodu neočekává. Podotkl ale, že na zhruba dvou třetinách plánovaných konsolidačních opatřeních už je shoda, politici tak budou řešit parametry těch zbývajících.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy zřejmě bude jednání dlouhé, nedokázal ale odhadnout, zda koalice nalezne shodu v nadcházejících hodinách, nebo až na jednání v příštím týdnu. Ani on nechtěl jednotlivá úsporná opatření komentovat.

Schodek rozpočtu závratně roste, vládě se nabízí tři řešení

Ekonomika

Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob přišel na jednání s tím, že považuje za cíl najít úspory 70 miliard korun na straně výdajů. Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka ovšem nelze zatím odhadnout, jaký bude v konsolidačním balíčku poměr úspor a nových rozpočtových příjmů.

Co je ve hře?

Co by mělo ve finálním balíčku být, není jasné. V médiích se ale objevilo již několik návrhů, které měla koalice na stole. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) například dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace v řádu desítek miliard.

Navrhuje také sloučení dvou snížených sazeb DPH, diskutovat chce i o možném přesunu některých položek mezi sazbami.

Podle dostupných informací by se mohla zrušit řada daňových výjimek, jako třeba sleva na nepracující manželku. Mohlo by se také zavést nemocenské pojištění pro zaměstnance.

Neplánuje se naopak obnovení superhrubé mzdy, kterou zrušilo v minulém volebním období tehdy vládní ANO společně s tehdy opozičními ODS a SPD.

Česko má již několik let po sobě schodky rozpočtu ve výši stovek miliard korun, konkrétně na letošek je schválen schodek rozpočtu ve výši 295 miliard. Navíc letos rozpočet již po třech měsících skončil ve schodku 166,2 miliardy korun, což je nejhorší saldo od vzniku Česka.

Stanjura chce konsolidační balíček představit do konce dubna

Ekonomika

Výběr článků

Načítám