Hlavní obsah

Když se nenecháte očkovat, epidemie nezmizí, vzkazuje Prymula

Novinky, Jan Menšík

Odborníci i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dlouhodobě mluví o tom, že s nejrůznějšími opatřeními se budeme potýkat do doby, než přijde vakcína na covid. Co když ale Češi nebudou mít zájem se nechat naočkovat, stejně jako tomu je třeba u chřipky, proti níž se chrání zhruba jen osm procent občanů? Podle Prymuly v takovém případě zůstaneme v podobné „křeči” mnohem déle.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Článek

Když ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu oznamoval, že se od pondělí vrátí do Česka nouzový stav, současně s tím představil řadu tvrdších plošných opatření, která mají během své čtrnáctidenní platnosti pomoci ke snížení reprodukčního čísla pod hodnotu jedna, a tedy zbrzdit šíření viru ve společnosti.

Přehledně: Jaká opatření začínají platit od pondělí

Domácí

Prymula tehdy uvedl, že po skončení tvrdých opatření za 14 dní oznámí v případě, že se podařilo číslo R snížit, další, ale mnohem mírnější tzv. udržovací opatření, s nimiž budeme muset vydržet do doby, než přijde vakcína a život občanů se bude moci vrátit k normálu.

Prymula: Očkování je jednodušší než opatření, ekonomika to nevydrží

Novinky se proto Prymuly zeptaly, co se stane, když se většina občanů odmítne nechat na covid naočkovat, a vakcína tak nebude onou „spásou” koronavirové epidemie. Malá ochota nechat se očkovat je u Čechů patrná například v případě chřipky, zájem o tuto vakcínu má pouze šest až osm procent lidí.

Život se do normálu hned tak nevrátí ani s vakcínou, varují britští vědci

Koronavirus

„Pokud by nedejbože nastala situace, že by se proočkovalo jen osm procent populace, tak si troufám říct, že by tu ten virus dále koloval v podobné míře. Pak bychom v podobné křeči působili dalších mnoho měsíců. Nicméně já doufám, že se to nestane a lidé pochopí, že tady to očkování skutečně namístě je,” uvedl na dotaz Novinek ministr.

Očkování je podle něj v první řadě mnohem jednodušší cesta než sociální a ekonomická opatření. „Ekonomika by to prostě nevydržela, nemůžeme zůstat v nějaké omezené ekonomické relaci po dobu dvou let,” dodal.

Babiš: Vývoj mě znervózňuje, ale volných lůžek máme dost

Koronavirus

Ke zvládnutí epidemie dopomůže podle něj kombinace dvou faktorů: poměrně vysoké proočkovanosti a pak promoření populace. „Bude to kombinace určitého promoření populace, což bude menší část, a pak těch, kteří se proočkují. A já myslím, že se budeme nuceni dostat na proočkovanost kolem 60 procent, jinak ten virus tu bude intenzivně cirkulovat dál,” přednesl Prymula.

Zdravotníci by měli chránit své pacienty

Očkování by podle vakcinologa a člena resortní pracovní skupiny pro uvolňování opatření Romana Chlíbka mělo být dobrovolné a hrazené státem.

Ministerstvo podle něj bude v případě nezájmu veřejnosti apelovat hlavně na zdravotnické a sociální pracovníky, aby očkování na covid podstoupili z důvody ochrany svých klientů. Naočkovat by se měli také zaměstnanci kritické infrastruktury, aby se případně předešlo personálním kolapsům v klíčových oborech.

Půjdeme cestou kratšího zásahu než salámovou metodou, řekl Prymula

Domácí

„Každý lékař by měl mít hlavně snahu ochránit svého pacienta, a pokud je pro zdravotníky zcela běžné se nechat očkovat například proti virové hepatitidě B, přestože je její výskyt zcela minimální a jsou to desítky případů ročně, tak stejně podobně by se mělo stát profesionální ctí i to očkování proti covidu,” míní Chlíbek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám