Hlavní obsah

Česko neumí zajistit vakcínu proti chřipce. Ani pro seniory

Právo, Oldřich Danda

Pan Poláček z Prahy se už osm let i se svou ženou nechává každý podzim očkovat proti chřipce. Nikdy s tím u své praktické lékařky neměl potíže, až letos kvůli pandemii narazil. A s tím řada seniorů nebo lidí se zdravotními potížemi, kteří patří do rizikové skupiny.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Naše lékařka se omluvila, že žádnou vakcínu nedostala a že už asi ani nebude,“ řekl Právu Poláček. Lékařka mu doporučila, ať zkusí firmu Avenier, která lékařům vakcínu distribuuje a zároveň ji komerčně nabízí.

„Tam mi řekli, ať zavolám až na konci září, kdy se s očkováním začíná, a zapíšu se na pořadník. Když jsem to teď zkusil, ozval se mi záznamník, že už vakcína není,“ posteskl si senior.

Nejvíc obětí koronaviru je v zemích s malou úmrtností na chřipku, tvrdí švédský epidemiolog

Koronavirus

Vakcínu poté sháněl po lékárnách i na internetu, ale nepochodil. Podle Procházky je zarážející i fakt, že ač je senior nad 65 let, který má očkování ze zákona zdarma, tak by ji u soukromé firmy musel zaplatit.

„Je to na hlavu postavené. Máme sice nárok na očkování proti chřipce zdarma, ale nikde není k sehnání, a pokud ji seženu u komerční firmy, která nemá smlouvu s VZP, tak mi ji neproplatí, protože ji mám podle nich dostat zdarma,“ dodal senior.

Potíže připouští i mluvčí VZP Vlastimil Sršeň, protože pacientům do 65 let na vakcínu přispívají 200 korun. „Vakcínu v tomto případě nemůžeme proplatit, neboť nám to neumožňuje zákon, protože senior má na vakcínu nárok zdarma,“ řekl Právu Sršeň.

Jak si nesplést běžné nachlazení s koronavirem

Zdraví

Očkujte se, říká ministerstvo, i když ví, že není čím

Nedostatek vakcíny na chřipku připouští i ministerstvo zdravotnictví, které přitom apeluje na lidi, a hlavně seniory, aby se proti chřipce očkovali, protože se obávají souběhu chřipkové epidemie a koronavirové pandemie.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová uvedla, že na jaře, kdy se vakcína běžně poptává, objednali 800 tisíc dávek, nyní objednávku ještě zvýšili na 870 tisíc. „Polovina vakcín je už v Česku a je distribuována do zdravotních zařízení a očkovacích center,“ řekla Šteflová. A proč jich je nyní málo? Podle Šteflové stát u zahraničního výrobce objedná, co si na jaře řeknou lékaři a centra.

Očkuje se málo

„Apelovali jsme na lékaře, aby si objednali dávky pro své pacienty, protože bohužel výroba vakcín vychází z objednávek států,“ poznamenala Šteflová.

Dodala, že problém je, že se v České republice obecně málo očkuje. V Evropě si nechá píchnout vakcínu průměrně 20 procent lidí, u nás je to jen kolem sedmi procent. „Loni jsme dokonce tisíce dávek znehodnocovali, protože nebyl zájem,“ dodala náměstkyně.

Proč nemůžete dostat chřipku z vakcíny proti ní

Zdraví

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je možné, že někde bude vakcína chybět. „Nikdo nemohl očekávat mnohem vyšší zájem. Doplatí na to hlavně ordinace, které si ji neobjednaly předem a počítaly, že bude vakcína jako každý rok volně na trhu. Teď ale není kvůli panice v důsledku pandemie,“ řekl Právu Šonka.

Pacientům doporučuje vakcínu žádat od svého praktického lékaře, jenž může kontaktovat jejich sdružení, aby pacientovi doporučili lékaře, který ještě vakcínu má. Sám jako lékař, který ordinuje v Plzeňském kraji, vakcín nakoupil dostatek a může ji pacientům ještě nabídnout.

Reklama

Související články

Dorazí 850 tisíc chřipkových vakcín

Nejpozději do půlky října budou mít lékaři v Česku k dispozici 850 tisíc dávek vakcín proti chřipce, o třetinu víc než loni. Je to o 50 tisíc dávek méně, než...

Výběr článků

Načítám