Hlavní obsah

Půjdeme cestou kratšího zásahu než salámovou metodou, řekl Prymula

Novinky, Dominika Jeřábková

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek avizoval, že budou příští týden vydána další opatření, která omezí shromažďování. S Národní ekonomickou radou vlády (NERV) se podle svých slov shodl na tom, že se půjde cestou kratšího zásahu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Volnočasové aktivity budeme muset omezit, chceme-li dostat reprodukční číslo pod jedna,“ uvedl Prymula na tiskové konferenci. Nyní osciluje dané číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s nákazou, mezi 1,3 a 1,4.

Dodal k tomu, že plánované kroky byly představeny i na schůzi NERV. „Chceme jít strategií rychlejšího krátkodobějšího zásahu než cestou salámové metody, která by trvala týdny a srazila by křivku ve dlouhém slova smyslu,“ uvedl Prymula.

 Jako Británie?

Zároveň ministr připomněl, že například Velká Británie zavedla tento týden kvůli nepříznivému vývoji tzv. "pravidlo šesti". V praxi to znamená, že v zemi platí plošný zákaz shromažďování více než šesti lidí.

Oproti tomu v Česku se podle něj bude omezovat počet účastníků pouze u aktivit, které nejsou zásadní. Dodal k tomu, že ekonomický dopad by opatření mít neměla.

Změny se stále ladí

Opatření, která omezují shromažďování, byla přitom aktualizována naposledy ve čtvrtek. Aktuálně je povolen počet diváků maximálně 2000 sedících lidí na venkovních sportovních akcích. Uvnitř se pak jedná o tisíc osob. V obou případech je zároveň konání akce podmíněno rozdělením diváckých míst do více sektorů.

Prymula představil nová epidemiologická opatření

Domácí

„Opatření jsou koncipována tak, aby se omezily hromadné akce, kde dochází k přenosu nákazy. Na druhou stranu nejsou tak restriktivní, aby znemožňovala konání kulturních akcí,“ vysvětloval při jejich vyhlašování Prymula.

Konkrétní podoba dalších omezení však prozatím podle ministra dohodnuta není. Další změny proto budou vyhlášeny přímo až v průběhu následujícího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám