Hlavní obsah

Schillerová se Stanjurou si ve Sněmovně vjeli do vlasů kvůli podnikatelům

Aktualizováno

Kdoví, jestli jsou podnikatelé ještě vaši voliči, vmetla ve středu ve Sněmovně předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS). Politici se totiž na plénu hádali kvůli škrtům v rozpočtu a výdajovým paušálům pro živnostníky.

Zbyněk Stanjura a Alena SchillerováVideo: psp.cz

 
Článek

„Vaše péče o naše voliče a o malé podnikatele je úsměvná,“ řekl Stanjura během hádky Schillerové. „Je otázka, jestli jsou to ještě vaši voliči,“ reagovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Schillerová totiž na plénu navrhovala, aby poslanci ve středu jednali o bodu „likvidace institutu výdajového paušálu procentem z příjmů“.

„Česká televize v úterý odvysílala, že Stanjura koaličním partnerům předložil návrh na brutální omezení výdajových paušálů. Jedná se o změnu natolik zásadní, že by znamenala v podstatě konec institutu, jehož hlavním cílem je podporovat zejména drobné podnikání v ČR stejně jako ulevovat státní správě od zbytečné byrokracie,“ zdůraznila.

Česko zřejmě čeká „milostivý podzim“

Domácí

ODS ještě Schillerová připomněla, že se „ráda zaštituje ochranou malého podnikání“. „Podle materiálu ministerstvo financí navrhuje zrušení kategorií a uvedení do jediné, a to takové, že na výdaje do 500 tisíc korun by živnostníci uplatňovali místo 80 procent paušálu 60 procent. Zároveň na vše, co je nad 500 tisíc a do 2 milionů, by uplatňovali 20 procent,“ vysvětlovala šéfka klubu ANO a varovala, že uplatňování paušálu by pro většinu živnostníků ztratilo smysl.

Stanjura uvedl, že je to lež a nic takového se nechystá.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně ANO Alena Schillerová v úterý ve Sněmovně

„Jdete proti podnikání, podporujete byrokracii a zásadně zvyšujete daňovou zátěž těch, kteří drží stát nad vodou,“ vyčetla Stanjurovi a chtěla po něm, aby potvrdil, že o tom „ani na vteřinu neuvažuje“.

Stanjura: Brutální lež, nic z toho nebude

„Není to brutální likvidace, ale brutální lež. Nic z toho nebude. Stačí?“ reagoval Stanjura na plénu. „Beru vás za slovo, že tento návrh je lež a že se na výdajových paušálech pro živnostníky nic měnit nebude. Přesto si nemyslím, že by si ČT dovolila vysílat neozdrojovaný materiál,“ dodala Schillerová.

Poslanci o jejím navrhovaném bodu nakonec nejednali.

Je smutné, když bývalá ministryně financí nerozumí rozpočtovému procesu
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Politici se pak ještě špičkovali o pozměňovacích návrzích. Schillerová Stanjurovi připomněla například to, že u windfall tax, která byla loni na podzim schválená také jako pozměňovací návrh, ministerstvo financí nakonec vybere do státní kasy místo avizovaných 100 miliard jen 40 miliard.

„Váš poslanecký pozměňovací návrh byl vycucaný z prstu, protože jste si potřeboval namalovat 100 miliard na příjmovou stanu, abyste se za dva měsíce přiznal k tomu, že to bude pouhých 40,“ vyčetla mu.

„Je smutné, když bývalá ministryně financí nerozumí rozpočtovému procesu. Není to tak, že nižší příjmy prohlubují deficit, to je nepochopení rozpočtu,“ vmetl ji Stanjura.

Schillerová pak řekla, že Stanjurův rozpočet je „nereálný“. „Vždy se připravovaly reálné rozpočty, ne tyto vaše potěmkinovy cáry papíru, které jste si dovolil předložit. To si nikdo z vašich předchůdců nedovolil. Evidentně ve vládě nemáte silného oponenta, který by vám tyto věci nedovolil,“ uvedla Schillerová.

Prezident NKÚ: Byrokracie nás stojí strašné peníze. Škrtejme dotace a úředníky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám