Hlavní obsah

Jurečka je připraven v Praze Wolfa obětovat

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka pro Novinky připustil, že zvažuje neobsazení Jana Wolfa (KDU-ČSL) do Rady hlavního města, aby nezmařil vyjednávání o vzniku nového vedení magistrátu na vládním půdorysu. Důvodem je požadavek Pirátů, aby v orgánu nezasedla trestně stíhaná osoba. Podle koaličního kandidáta na primátora Bohuslava Svobody (ODS) by však lidovecký ústupek situaci nevyřešil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Myslím, že by se nemělo stát to, aby jednání o této koalici na vládním půdorysu ztroskotalo na tom, že by to byla otázka trestního stíhání Jana Wolfa. To by bylo špatně. I on někde v rozhovoru naznačil, že nad tím případně taky přemýšlí. V tento okamžik zatím nemám informace, že bych do toho musel zasahovat,“ řekl Jurečka.

„Je potřeba nad tím jednat – jak nad požadavkem Pirátů, tak přístupem Honzy Wolfa, jestli na tom trvat,“ doplnil šéf lidovců s tím, že o tom bude s Wolfem v pátek osobně jednat. Obětování Wolfa je tak chápáno jako vstřícný krok vůči Pirátům. Na druhou stranu ale ve Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) rezonuje, že nechtějí ztratit tvář a nechat si diktovat jako vítěz voleb od třetího na pásce.

Dosavadní primátor Zdeněk Hřib (Piráti) již před volbami oznámil, že nezasednou v radě s trestně stíhanou osobou, a na požadavku trvají i během rozjetých vyjednávání. Jejich postoj tak naráží právě na dlouholetého zastupitele Wolfa, který je obžalován ve starší kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu.

Piráti v Praze neustoupí. Vyjednávání se Spolu je zřejmě u konce

Domácí

Čižinského snaha rozklížit Spolu nevyšla

V pražských kuloárech se však mluví i tom, že se v mezičase pokouší šéf Prahy Sobě Jan Čižinský přesvědčit zástupce TOP 09, aby opustili Spolu a zopakovali dosavadní koalici ještě s Piráty a STAN. „To nehrozí,“ vyloučil rázně Svoboda. Tato varianta je podle některých zúčastněných vyloučená vzhledem k jednotě Spolu na celostátní úrovni.

Další variantou, která by přinesla těsnou většinu 33 hlasů v zastupitelstvu, je koalice Spolu a hnutím ANO. Svoboda se netají tím, že si rozumí s jejich pražským lídrem Patrikem Nacherem. „Budeme s nimi jednat,“ dodal k vývoji jednání.

Hřib: O Svobodovi jako primátorovi můžeme jednat

Komunální volby

Svoboda: Vydírání bude pokračovat

Podle informací Novinek není přitom jisté, jestli Wolf do Rady usedne. Jde tak spíše o politikum ze strany Pirátů, což naznačil i Svoboda. „Je to záminka. Vydírání půjde dál, poté budou požadavky na to, že chtějí (mít pod sebou) dopravu, finance, majetek,“ řekl Novinkám.

„Je to věc, která zabíhá do principiálnosti, protože o tom, kdo bude na radnici fungovat, rozhodují primárně voliči,“ doplnil.

Podobně to vidí i další člen vyjednávacího týmu za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Každý člověk je nahraditelný, otázkou ale je, jestli budoucí koaliční strany si mají vzájemně lustrovat a vetovat své kandidáty,“ uvedl pro Novinky.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám